Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

TikTok: Προ των πυλών η απαγόρευσή του στις ΗΠΑ - Τι θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει το νόμο

21 Απριλίου 2024 09:55
TikTok: Προ των πυλών η απαγόρευσή του στις ΗΠΑ - Τι θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας με επίκεντρο το TikTok καλά κρατεί, διότι οι δύο υπερδυνάμεις εντείνουν τα πνεύματα και καθιστούν την ρητορική τους ολοένα και πιο επιθετική με αφορμή το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι λίγο πιο κοντά από ποτέ στο να ψηφίσουν στην απαγόρευση του TikTok.

Επί την ευκαιρία δείτε: ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok

Το νομοσχέδιο για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εντάχθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το πακέτο που προβλέπει εξωτερική βοήθεια ύψους 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και επιπλέον οικονομική στήριξη για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων δεν σημαίνει αυτόματα και την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τρίτη, και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει το νόμο μόλις φτάσει στο γραφείο του.

Τα επόμενα βήματα

TikTok: Προ των πυλών για την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Σε περίπτωση που συμβούν όλα τα παραπάνω, η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, θα έχει στη διάθεσή της 9 μήνες για να βρει αγοραστή, ενώ είναι πιθανό να λάβει και μια τρίμηνη παράταση αν η διαδικασία πώλησης είναι σε εξέλιξη.

Οι αναλύσεις των προηγούμενων ημερών αναφέρουν ότι δύσκολα η ByteDance θα δεχτεί να παραδώσει έτσι απλά το TikTok. Αντίθετα, είναι πιθανό να ξεκινήσει δικαστική διαμάχη προκειμένου να αμφισβητήσει τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα στερήσει από εκατομμύρια χρήστες την ελευθερία του λόγου.

Το TikTok διώχνει τον άνθρωπο που έπρεπε να πείσει τις ΗΠΑ

Στον απόηχο των εξελίξεων των τελευταίων ωρών, το TikTok ετοιμάζεται να απομακρύνει ένα βασικό της στέλεχος που εδρεύει στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος να πείσει την κυβέρνηση ότι η εταιρεία έχει κάνει αρκετά πράγματα που δείχνουν ότι οι σχέσεις της με την Κίνα δεν αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Erich Andersen, γενικός σύμβουλος του TikTok και της μητρικής ByteDance ηγήθηκε των συνομιλιών με την κυβέρνηση της ΗΠΑ. Οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό και η εταιρεία φέρεται να είναι έτοιμη να τον απομακρύνει από τη θέση του. Ο Andersen παραμένει στη θέση του, για την ώρα, και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία από κάποιο άλλο πόστο.

Ο Andersen εντάχθηκε στην TikTok το 2020 από την Microsoft την οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις με πιο πρόσφατη αυτή του αντιπροέδρου και επικεφαλής σύμβουλος πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share