Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Σε εξέλιξη η κηδεία του Ναβάλνι: Μεγάλες ουρές έξω από τον ναό στη Μόσχα, δρακόντεια μέτρα και συλλήψεις

Οι ρωσικές Αρχές έχουν στήσει φράκτες γύρω από την εκκλησία

1 Μαρτίου 2024 13:50
Σε εξέλιξη η κηδεία του Ναβάλνι: Μεγάλες ουρές έξω από τον ναό στη Μόσχα, δρακόντεια μέτρα και συλλήψεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλήθος οπαδών του Αλεξέι Ναβάλνι περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά υπό έναν συννεφιασμένο ουρανό στη Μόσχα κοντά στον Ναό της Εικόνας της Θεομήτορος «Σβήσε τη θλίψη μου» στην περιοχή Μαριίνο της Μόσχας για την κηδεία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, που ξεκινά στις 14:00 τοπική ώρα.

Παράλληλα: «Δικτατορία Πούτιν» στη Ρωσία: Χωρίς τέλος το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι - Συνελήφθη μέχρι και ο ιερέας που θα έκανε την κηδεία του

«Δεν έχουμε άλλους πολιτικούς σαν κι αυτόν», είπε η 55χρονη βιβλιοθηκάριος Μαρίο, προσθέτοντας ότι είναι «φοβισμένη και θλιμμένη».

Μεγάλη ουρά έχει σχηματιστεί μπροστά στην εκκλησία αυτή στη νοτιοανατολική Μόσχα, με κάποιους με δάκρυα στα μάτια και άλλους με λουλούδια να περιμένουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα - «εικόνες που σίγουρα απευχόταν το Κρεμλίνο», όπως σχολιάζουν Δυτικοί ανταποκριτές. Η νεκροφόρα που μεταφέρει τη σορό του έφθασε πριν από λίγο στον ναό.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί έχουν εγκαταστήσει μεταλλικά κιγκλιδώματα σε όλον τον τομέα.

«Δεν βλέπω κάτι παράνομο στο να έρθω και να πω το στερνό αντίο σε έναν μεγάλο άνδρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 43χρονος Μαξίμ, ειδικός στην Πληροφορική.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν στήσει φράκτες γύρω από την εκκλησία, αλλά άφησαν ένα άνοιγμα, ενώ δεκάδες οχήματα της αστυνομίας και κλούβες των δυνάμεων καταστολής έχουν σταθμεύσει κοντά στο κοιμητήριο.

Αστυνομικοί με κράνη και εκτοξευτήρες δακρυγόνων περιπολούν στην περιοχή, καθώς και στους παρακείμενους σταθμούς του μετρό.

Άρχισαν οι συλλήψεις
Ήδη φθάνουν αναφορές για συλλήψεις αρκετών οπαδών του Ναβάλνι την ώρα που αποχωρούσαν από τα σπίτια τους για να παραστούν στην κηδεία του, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εξέφρασαν συνεργάτες του σφοδρού επικριτή του Πούτιν και της χήρας του, Γιούλια Ναβάλναγια.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και μέλος της προεκλογικής καμπάνιας του Μπόρις Ναντιέζντιν, τον οποίο απέκλεισαν οι Αρχές από τη συμμετοχή του ως υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές σε λίγες μέρες στη Ρωσία.

Ο Ναντιέζντιν έχει πει ότι θα παραστεί στην κηδεία του Ναβάλνι, όπως και η Γιεκατερίνα Ντουντσόβα, άλλη μια πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης που αποκλείστηκε απο΄την κούρσα των εκλογών.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, αναμένεται να παραστεί στην κηδεία του, σύμφωνα με το Reuters, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιους άλλους συγγενείς και συνεργάτες του θα επιτραπεί να μεταβούν στην εκκλησία για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, που βρίσκεται εκτός Ρωσίας, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη αν όλα θα εξελιχθούν ειρηνικά στην κηδεία ή αν η αστυνομία θα προβεί σε μαζικές συλλήψεις. Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα Ναβάλνι συμβούλεψε όσους θέλουν να παρευρεθούν να πάρουν μαζί τους τα διαβατήριά τους και μικρά μπουκάλια νερό και τους είπε να γράψουν τα στοιχεία των δικηγόρων που μπορούν να τους βοηθήσουν σε περίπτωση σύλληψης ή αν διακοπεί το σήμα του κινητού στην περιοχή.

Δυτικοί πρεσβευτές στην κηδεία του Ναβάλνι
Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρίστανται και ξένοι διπλωμάτες, ανάμεσά τους οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας που έφθασαν στο ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο φακός κατέγραψε τη Λιν Τρέισι, τον Πιερ Λεβί και τον Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ ντυμένους στα μαύρα κοντά στην εκκλησία να κρατούν στα χέρια κόκκινα τριαντάφυλλα.

To Κρεμλίνο προειδοποιεί τους οπαδούς του Ναβάλνι
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα αντιπολιτευόμενο ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος θα κηδευτεί σήμερα στη Μόσχα, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει αποτίμηση του Ναβάλνι ως πολιτικής προσωπικότητας και σημείωσε ότι δεν έχει τίποτε να πει στην οικογένεια του εκλιπόντος Ρώσου αντιφρονούντα.

«Απλά μια υπενθύμιση ότι έχουμε νόμο ο οποίος πρέπει να τηρείται. Οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις θα γίνουν κατά παράβαση του νόμου, και αυτοί που θα μετάσχουν σε αυτές θα λογοδοτήσουν --ξανά βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Κόλαφος η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι: «Τον δηλητηρίασαν με Νόβιτσοκ - Κρύβουν το πτώμα για να φύγει το χημικό»

Κόλαφος υπήρξε η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι για το θάνατό του, με τη Γιούλια Ναβάλναγια να αναφέρεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον υπαίτιο για το γεγονός, αναφέροντας κι άλλες λεπτομέρειες για τη μεταφορά του πτώματός του.

Σε δηλώσεις της η Γιούλια Ναβάλναγια κατονόμασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον υπαίτιο για τον θάνατο του 47χρονου Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, το πρωί της Παρασκευής (16/2), στην πιο σκληρή φυλακή της Ρωσίας, τον «Πολικό Λύκο», που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, στην περιοχή Χαρπ. «Τον σκότωσε γιατί δεν μπόρεσε να τον κάνει να λυγίσει», είπε.

Οι αποκαλύψεις της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι

«Θέλω να ζήσω σε μία ελεύθερη Ρωσία», είπε η Ναβάλναγια και πρόσθεσε: «θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία». Στις δηλώσεις της κάλεσε τον ρωσικό λαό να μην παραδοθεί και είπε ότι θέλει να βρεθεί δίπλα στους υποστηρικτές του άντρα της.

Επιτέθηκε στις ρωσικές αρχές, κατηγορώντας τις ότι κρύβουν το σώμα του Ναβάλνι, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί περιμένουν ώστε να φύγει οποιοδήποτε ίχνος του νευροπαραλητικού παράγοντα Νόβιτσοκ από το σώμα του Ναβάλνι.

Παράλληλα δήλωσε ότι γνωψρίζει τον λόγο για τον οποίο ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα μοιραστεί με το κοινό τις πληροφορίες της, ενώ είπε ότι θα αποκαλύψει και τα ονόματα των δολοφόνων του Ναβάλνι.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share