Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» διώκεται ως εγκέφαλος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

Η κόρη του δικτάτορα Ισλάμ Καρίμοφ, που πέθανε το 2016, εκτίει ποινή κάθειρξης στη χώρα της για υπεξαίρεση

29 Σεπτεμβρίου 2023 09:54
Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» διώκεται ως εγκέφαλος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης
Από Εύη Κουρίδου

Ως επικεφαλής διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης διώκεται από τις ελβετικές Αρχές η Γκουλνάρα Καρίμοβα, γνωστή ως «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν».

Το επίκεντρο της εγκληματικής οργάνωσης - που ξεκίνησε να δρα από το 2005 - φέρεται να ήταν μια ελβετική εταιρεία ονόματι Zeromax, η οποία έκλεισε το 2010. Οι πιστωτές της Zeromax μήνυσαν την εταιρεία ελεγκτικών υπηρεσιών EY, αφού εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της «ασυνήθιστες δραστηριότητες» που κράτησαν χρόνια, συμπεριλαμβανομένων δαπανών, που ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια για κοσμήματα και πολυτελείς ιατρικές θεραπείες, σύμφωνα με τους Financial Times.

«πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν»
Getty Images

H Καρίμοβα, που στο παρελθόν είχε κάνει καριέρα και ως σχεδιάστρια μόδας, φέρεται να χρησιμοποιούσε θυρίδες ασφαλείας στην ελβετική ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier για να κρύβει διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους αξίας πολλών εκατομμυρίων. Επιπλέον, πάνω από 400 εκατομμύρια φράγκα (περίπου 440 εκατ. δολάρια) βρίσκονται ακόμη «παγωμένα» σε λογαριασμούς στο όνομα της Καρίμοβα στην τράπεζα, αναφέρουν οι Times.

Η τράπεζα ερευνάται σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της 51χρονης για «υποψίες πλημμελούς άσκησης των ελεγκτικών υποχρεώσεων σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος».

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Μέχρι και για offshore εταιρίες ψάχνει η οικονομική αστυνομία - 15 άτομα στο «μικροσκόπιο»

Όπως επισημαίνει η New York Post, η Καρίμοβα αρνείται τις κατηγορίες της. Ο δικηγόρος της, Γκρεγκουάρ Μανζάτ, με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε ότι η πρώην κοσμική είναι έτοιμη «να δώσει μάχη για να πετύχει την απαλλαγή της».

«πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν»
Getty Images

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της εγκληματικής οργάνωσης είναι κάτι που έβγαλαν από το μυαλό τους οι Ελβετοί εισαγγελείς μόλις πριν από έναν χρόνο, ενώ η έρευνά τους ξεκίνησε μια δεκαετία πριν. «Η εντολέας μας κρατείται αυθαίρετα για περίπου 10 χρόνια. Δεν έχει ιδέα πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περάσει στην φυλακή στο Ουζμπεκιστάν».

Παρά την άρνηση της «Πριγκίπισσας», οι Ελβετοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση που διηύθυνε «εκτελούσε τις εγκληματικές της δραστηριότητες με επαγγελματικό τρόπο, σε συμμόρφωση με κανονισμούς και με αυστηρό καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ενώ παράλληλα κατέφευγε και σε πράξεις βίας και εκφοβισμού».

Οι ελβετικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την Καρίμοβα μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2016, όταν η γυναίκα έχασε τη διπλωματική της ασυλία. Η Καρίμοβα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το 2013 μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα της κεντρικής Ασίας και καταδικάστηκε το 2017 για υπεξαίρεση στην πατρίδα της. Από τότε, οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι έχει πέσει θύμα βασανισμού και καταπάτησης των βασικών της δικαιωμάτων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share