Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Μέχρι και για offshore εταιρίες ψάχνει η οικονομική αστυνομία - 15 άτομα στο «μικροσκόπιο»

Ήδη οι αστυνομικοί έχουν πάρει όλα τα βιβλία και τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές του λογιστηρίου

24 Νοεμβρίου 2022 22:08
Κιβωτός του Κόσμου: Μέχρι και για offshore εταιρίες ψάχνει η οικονομική αστυνομία - 15 άτομα στο «μικροσκόπιο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προσωποποιημένη έρευνα στα οικονομικά αλλά και περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 15 ατόμων, έχει ξεκινήσει από το πρωί ειδική ομάδα αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, που ανέλαβε την διερεύνηση της διαχείρισης των τεράστιων ποσών που διαχειρίστηκε τα τελευταία χρόνια η «Κιβωτός του Κόσμου».

Στο στόχαστρο των αστυνομικών, εκτός του Ιερέα ιδρυτή της οργάνωσης αυτής, της συζύγου του και της μητέρας του, οι οποίες φαίνονται και ως ιδιοκτήτριες του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, έχουν μπει τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και άλλα στελέχη του οργανισμού. Παράλληλα, η πρεσβυτέρα φέρεται να άδειασε τη θυρίδα άρον-άρον για να προλάβει την αλλαγή του ΔΣ.

Οι τελευταίοι σύμφωνα με καταθέσεις και μαρτυρίες είχαν κομβικό ρόλο στην λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα και στενές σχέσεις με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Τα πρόσωπα αυτά μάλιστα είχαν και συγκεκριμένους τίτλους και διευθυντικές θέσεις.

Από τα πρώτα στοιχεία που ανέλυσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπίστωσαν πως η ροή χρημάτων προς την «Κιβωτό του Κόσμου» από το 2014 μέχρι και σήμερα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5.500.000 ευρώ τον χρόνο. Και αυτά είναι μόνο οι δωρεές σε χρηματικά ποσά, αφού παράλληλα υπήρχαν πολλές δωρεές κτιρίων και οικοπέδων. Ήδη οι αστυνομικοί έχουν πάρει όλα τα βιβλία και τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές του λογιστηρίου του οργανισμού. Μάλιστα η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν ήταν ενός άψογα οργανωμένου λογιστηρίου, ενώ και ο υπεύθυνος των οικονομικών υπηρεσιών της «Κιβωτού» ήταν απόλυτα συνεργάσιμος.

Μετρητά και ακίνητα από δωρεές και... offshore

Σε πρώτη φάση θα ζητηθούν από όλες τις τράπεζες να ενημερώσουν την Οικονομική Αστυνομία για λογαριασμούς που υπάρχουν από την «Κιβωτό» ή από τους νόμιμους εκπροσώπους της, τα ποσά που υπάρχουν σε αυτούς και τις κινήσεις. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια θα αντιπαραβληθούν με τα λογιστικά στοιχεία του οργανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δωρεές κατέληγαν στην λειτουργία ων δομών και στα δικαιολογημένα έξοδα. Ανάλογος έλεγχος θα γίνει και για τη χρήση των ακινήτων που έχουν δωριστεί όλα αυτά τα χρόνια από ιδιώτες στην «Κιβωτό».

Μια δεύτερη όμως έρευνα έχει ξεκινήσει παράλληλα και αφορά στους προσωπικούς λογαριασμούς και τα ατομικά οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα των επικεφαλής της «Κιβωτού». Και σε αυτή την περίπτωση θα ελεγχθούν μέσω των τραπεζών όλοι οι λογαριασμοί τους, και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι επενδύσεις ή άλλες αγορές που έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχη έρευνα θα γίνει και από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία επεκτείνεται και σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και offshore εταιρίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share