Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024

«Βόμβα» Guardian για την υγεία: «Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα - Σε αυτή τη χώρα τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης» (χάρτης)

Περίπου 400.000 θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως εξαιτίας της ρύπανσης!

20 Σεπτεμβρίου 2023 18:49
«Βόμβα» Guardian για την υγεία: «Το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα - Σε αυτή τη χώρα τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης» (χάρτης)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση για τη δημόσια υγεία βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, καθώς «σχεδόν όλοι» οι κάτοικοι ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν με τη χρήση νέων τεχνολογιών -συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης- αποκαλύπτει μια φρικτή εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το 98% των ανθρώπων ζει σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια, που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Παράλληλα, θυμίζουμε το «αιωνόβιο» μυστικό για την υγεία - Το «κοκτέιλ» που χαρίζει μακροζωία

Ποια χώρα έχει υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με υπερτετραπλάσια ρύπανση, ενώ σε τέσσερις περιοχές διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν εξαπλάσια, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι σε σημαντικά χειρότερο επίπεδο από τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Guardian.

Χάρτης της Guardian με επίπεδα ρύπανσης στην Ευρώπη
Χάρτης της Guardian με επίπεδα ρύπανσης στην Ευρώπη

Περίπου 400.000 θάνατοι στην Ευρώπη ετησίως εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα με σωματίδια PM2.5

Οι μετρήσεις αφορούν τα PM2,5 -μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων-, ορισμένα από τα οποία μπορούν να περάσουν από τους πνεύμονες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις των PM2.5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).

Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου.

Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από τα PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα στοιχεία του Guardian για την ατμοσφαιρική ρύπανση αποκαλύπτουν επίσης:

  • Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σε επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης -Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία- αναπνέουν διπλάσια επίπεδα τοξικού αέρα από τις οδηγίες του ΠΟΥ.
  • Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας ζουν με τετραπλάσια τιμή από την τιμή του ΠΟΥ.
  • Στη Γερμανία, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν με περισσότερο από το διπλάσιο της καθοδήγησης του ΠΟΥ. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 49% και στη Γαλλία 37%.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η έκθεση είναι μεταξύ μίας και δύο φορές μεγαλύτερη από την καθοδήγηση του ΠΟΥ, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο την υπερβαίνει.
  • Σχεδόν 30.000.000 Ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων τουλάχιστον τετραπλάσιες των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ.
  • Στη Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχει καμία περιοχή όπου τα PM2,5 να φτάνουν πάνω από το διπλάσιο της τιμής του ΠΟΥ, και ορισμένες περιοχές στη βόρεια Σκωτία είναι από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που πέφτουν κάτω από αυτήν.
 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share