Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Έβγαλε τα τανκς ο Μακρόν: «Κρατήστε τα παιδιά σας σπίτι» λέει η γαλλική κυβέρνηση στους γονείς

Ώρα μηδέν στην Γαλλία

30 Ιουνίου 2023 18:50
Έβγαλε τα τανκς ο Μακρόν: «Κρατήστε τα παιδιά σας σπίτι» λέει η γαλλική κυβέρνηση στους γονείς
Από Ανθή Κουρεντζή

Γαλλία: Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων. Την ίδια στιγμή οργή προκάλεσε το βίντεο του προέδρου Μακρόν από την συναυλία του Έλτον Τζον.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά την χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

Γαλλία: Η έκκληση του Μακρόν στους γονείς

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
« Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Επίσης σύμφωνα με γαλλικά μέσα, ο Μακρόν φέρεται να είπε ότι τα βιντεοπαιχνίδια «μέθυσαν» τους νεαρούς ταραχοποιούς.

Η Γαλλία «βράζει»: αρκετοί διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών κατέστρεψαν καταστήματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους, κτίρια και αυτοκίνητα, ενώ έκαναν και πλιάτσικο. Υπάρχουν αναφορές για κλοπές οχημάτων, αλλά ακόμη και για κλοπή όπλου από αστυνομικό.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share