Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Η Γαλλία «φλέγεται» και ο Μακρόν... χορεύει: Οργή για το βίντεο από τη συναυλία του Έλτον Τζον (videos)

Το κλιπ τραβήχτηκε τη 2η βραδιά των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στη χώρα

30 Ιουνίου 2023 15:34
Η Γαλλία «φλέγεται» και ο Μακρόν... χορεύει: Οργή για το βίντεο από τη συναυλία του Έλτον Τζον (videos)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει τον Εμανουέλ Μακρόν σε συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη (28/6), τη δεύτερη δηλαδή βραδιά των βίαιων και εκτεταμένων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μετά τον θάνατο ενός εφήβου από πυρά αστυνομικού.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου ο Μακρόν εμφανίζεται να λικνίζεται απολαμβάνοντας τη μουσική στο στάδιο Accor Arena στο Παρίσι. Σχεδόν δύο 24ωρα νωρίτερα, ο 17χρονος Ναέλ Μ. δεχόταν μια σφαίρα σχεδόν εξ επαφής από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, χάνοντας της ζωή του.

Το περιστατικό αυτό πυροδότησε ένα νέο κύμα ταραχών, που ξεκίνησε από τα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας και εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες πόλεις, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για γενίκευση των επεισοδίων βίας τις επόμενες ημέρες.

O σύντροφος του Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Φέρνις, πόσταρε την Πέμπτη στο Instagram μια φωτογραφία με τον ίδιο, τον τραγουδιστή, τον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του Μπριζίτ, συνοδεύοντάς τη με τη λεζάντα «Βackstage στο Παρίσι».

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να παραστεί στη συναυλία (η οποία εντάσσεται στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Βρετανού καλλιτέχνη) την ώρα που είχε γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι η χώρα του βυθίζεται σε μία ακόμη κρίση, σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά τις τελευταίες ώρες στα social media.

«Η Γαλλία καίγεται και η πρόεδρος της πάει σε συναυλία του Έλτον Τζον. Ο Μακρόν έχει πιάσει πάτο» γράφει η σχολιάστρια Αμαντίν Ποεζί κάτω από την ανάρτηση του Φέρνις. «Λάθος timing» συμπληρώνει με νόημα ένας άλλος σχολιαστής.

Εσπευσμένη επιστροφή από τις Βρυξέλλες

Εχθές το πρωί, λίγες ώρες μετά την έξοδό του και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Μακρόν είχε ήδη συγκαλέσει μια πρώτη συνεδρίαση του διυπουργικού πυρήνα κρίσης με τους υπουργούς και διευθυντές διοικήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας «αδικαιολόγητες» βιαιότητες.

Μετά την χθεσινή, τρίτη νύχτα των επεισοδίων, κατά την οποία τραυματίστηκαν 250 αστυνομικών και προσήχθησαν από τις Αρχές περίπου 670 ατόμα - μικρής κυρίως ηλικίας - ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να είναι παρών σε μία ακόμα υπουργική σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης στις 14.00.

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση εκατοντάδων δημοσίων κτιρίων και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δεν θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης των λεωφορείων.

Στο Παρίσι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά καταστημάτων ρούχων αλλά και τροφίμων. Ο δήμαρχος της πόλης Ντενέν που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα της πόλης έχουν καταστραφεί.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπετ Μπορν που από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή συμμετέχει σε συσκέψεις για την διαχείριση της κρίσης δήλωσε ότι οι χθεσινές εκδηλώσεις βίας είναι ασυγχώρητες. Πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από τον χώρο της Ακροδεξιάς έχουν ζητήσει να κηρυχθουν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Τρίτη νύχτα χάους με 249 τραυματίες

Διακόσιοι σαράντα εννέα αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίσθηκαν την περασμένη νύκτα, στη διάρκεια των νέων ταραχών που σημειώθηκαν σε πόλεις στη Γαλλία μετά το θάνατο, την Τρίτη, ενός εφήβου κοντά στο Παρίσι από σφαίρα αστυνομικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά 40.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι. Κανένας αστυνομικός ή χωροφύλακας δεν έχει τραυματισθεί σοβαρά, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αφού ταραχές ξέσπασαν για τρίτη διαδοχική νύκτα σε όλη τη χώρα μετά το θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή τη νύκτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter έπειτα από μια νέα νύκτα βιαιοτήτων που σηματοδοτήθηκε από λεηλασίες και καταστροφές δημόσιων αγαθών.

Ζημιές σε δημόσια κτίρια, λεηλασίες και σποραδικές συμπλοκές σημείωθηκαν την περασμένη νύκτα σε πολυάριθμες πόλεις της περιφέρειας του Παρισιού και της επαρχίας, μετά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε τον 17χρονο την Τρίτη στη Ναντέρ, κοντά στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share