Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Φλέγεται» η Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Παρίσι - Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό (video)

«Eπαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας»

29 Ιουνίου 2023 09:51
«Φλέγεται» η Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Παρίσι - Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό (video)
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το πρωί (29/6) συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων έπειτα από μία ακόμη νύχτα επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι, μετά τον θάνατο 17χρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου την Τρίτη, ανακοίνωσε η προεδρία.

Στο μεταξύ συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία στα νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση. Στήριξη στην αστυνομία, τους χωροφύλακες και τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με θάρρος», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας. Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Η οργή για τον θάνατο του Nαχέλ ξεχύθηκε ξανά στους δρόμους της Γαλλίας χθες το βράδυ, με τη βία να εξαπλώνεται από τα προάστια του Παρισιού σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από το Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης (28/6), καθώς διαδηλωτές εξαπέλυσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας και πυρπόλησαν αυτοκίνητα στο προάστιο της Ναντέρ έξω από την πρωτεύουσα.

Ο έφηβος, ονόματι Nαχέλ M, πυροβολήθηκε σε απόσταση αναπνοής καθώς αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο κυκλοφορίας και απομακρύνθηκε. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε νωρίτερα τον πυροβολισμό του εφήβου «ασυγχώρητο», προκαλώντας την οργή των αστυνομικών συνδικάτων, που τον κατηγόρησαν ότι έσπευσε να κρίνει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μασσαλία, είπε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου». «Θα ήθελα να εκφράσω τα συναισθήματα ολόκληρου του έθνους για αυτό που συνέβη και τον θάνατο του νεαρού Nαχέλ, και να εκφράσω στην οικογένειά του την αλληλεγγύη μας και τη στοργή του έθνους».

«Έχουμε έναν έφηβο που σκοτώθηκε. Είναι ανεξήγητο, ασυγχώρητο» είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε αμέσως στα δικαστήρια και οτι η δικαιοσύνη «θα κάνει γρήγορα τη δουλειά της». Ο Nαχέλ καταγόταν από μια γαλλοαλγερινή οικογένεια, είπε ένας γείτονας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο απολογισμός τους διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε ελέγχους κυκλοφορίας από το 2017 ήταν μαύροι ή Άραβες

Στη Ναντέρ, όπου συνέβη το περιστατικό την Τρίτη, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε ομάδες που πετούσαν πέτρες, ενώ κάδοι και οχήματα πυρπολήθηκαν. Σε άλλο προάστιο του Παρισιού, ένα λεωφορείο φέρεται να εκκενώθηκε από επιβάτες πριν πυρποληθεί. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην Τουλούζη, τη Λυών και τη Λιλ, δημόσια κτίρια δέχθηκαν επίθεση σε πολλά σημεία - και η αστυνομία εκτόξευσε πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα.

Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους οτι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε εκτεταμένες ταραχές, που τροφοδοτούνται από μακροχρόνιες απογοητεύσεις για τις ανισότητες και τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Μεγάλο μέρος της οργής που ένιωσαν οι διαδηλωτές στο προάστιο του Παρισιού Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο Ναχέλ, κατευθύνθηκε στην αστυνομία. Η βία επικεντρώθηκε στην περιοχή Pablo-Picasso της Ναντέρ, όπου πολλοί νέοι βγήκαν στους δρόμους καθώς ο ήλιος έδυε και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share