Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν - Πληροφορίες ότι Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού μένουν εκτός κυβέρνησης (Video)

Το απόγευμα οι σχετικές ανακοινώσεις μετά την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

3 Ιουνίου 2023 15:40
Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν - Πληροφορίες ότι Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού μένουν εκτός κυβέρνησης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρουσία 20 ξένων ηγετών και 45 υπουργών Εξωτερικών διεξήχθη, στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι διπλωματικές διεργασίες θα συνεχιστούν και μετά την τελετή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τσαβούσογλου, Ακαρ και Σοϊλού μένουν εκτός κυβέρνησης.

Υπό βροχή, ο Ερντογάν έφτασε νωρίτερα στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, κρατώντας ομπρέλα. Ακολούθησε η τελετή ορκωμοσίας, αφού προηγουμένως έλαβε τη σχετική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο πλαίσιο της τελετής, 101 βολές εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα από τις διοικήσεις των αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Εντός της ημέρας, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το απόγευμα, στις 19:00, θα ακολουθήσει δείπνο στο αρχοντικό Çankaya προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων του Τούρκου προέδρου.

Βέβαια, μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, να αναφέρουν ότι αναμένεται να μείνουν εκτός τα «πρωτοκλασάτα στελέχη» Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Αντίθετα, επικρατέστεροι για σημαντικές θέσεις είναι οι εξής:

-Χακάν Φιντάν (ο διοικητής μυστικών υπηρεσιών) για υπουργός Εσωτερικών,

-Γιασάρ Γκιουλέρ (ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων) για το υπουργείο Άμυνας

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται ότι αναλαμβάνει την θέση του Φιντάν, ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.

Οι 20 αρχηγοί κρατών που προσκλήθηκαν να παραστούν στην τελετή, είναι οι εξής: Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν'Γκουέσο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Στην τελετή εγκαινίων παρίστανται οι πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπε.

Εκπρόσωποι οκτώ διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Ομουραλίγιεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Ιμπραχίμ Τάχα, θα παραστούν επίσης στην τελετή. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βολοντίν και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντινγκ Ζονγκλί θα παραστούν, επίσης, στην τελετή, μαζί με τον πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share