Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Απόλυτος νικητής ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο - Οι πρώτες αντιδράσεις

Επανεκλογή για τον Σουλτάνο

28 Μαΐου 2023 19:40
Εκλογές στην Τουρκία: Απόλυτος νικητής ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο - Οι πρώτες αντιδράσεις
Από Ανθή Κουρεντζή

Εκλογές στην Τουρκία: : Με καταμετρημένο 99% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με 51,8% έναντι 48,2 % του Κιλιντσντάρογλου.

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε. Άφησε και μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

Σε ότι αφορά στους Τούρκους στην Ελλάδα. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται άνετα με 71,4% έναντι 28,5% για τον Ερντογάν, με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων. Στον πρώτο γύρο το ποσοστό ήταν 75,88% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και 16,99% για τον Ερντογάν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», ήταν το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν επισκέφτηκε τους τάφους των γονιών του αφότου ψήφισε (video)

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία και αφότου ψήφισε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα τους τάφους των γονιών του, της μητέρας του, Τενζιλέ Ερντογάν και του πατέρα του, Αχμέτ Ερντογάν στο νεκροταφείο Karacaahmet σε μία συμβολική κίνηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νεκροταφείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές και κατέθεσε στεφάνι καθώς ήταν η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1960 που οδήγησε στην καταδίκη σε θάνατο του Μεντερές και δύο υπουργών του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share