Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θρίαμβο Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Με καταμετρημένο το 20,6 % των ψήφων παίρνει 60,8%

Άτυπα exit poll δείχνουν προβάδισμα του Σουλτάνου με με 52,4%

28 Μαΐου 2023 18:35
Θρίαμβο Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα – Με καταμετρημένο το 20,6 % των ψήφων παίρνει 60,8%
Από Ανθή Κουρεντζή

Εκλογές στην Τουρκία: Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ ώρα Ελλάδος και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Σύμφωνα με το The Spectator Index τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 58,3% έναντι 41,6% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων.

Άτυπα exit poll δίνουν τον Τούρκο πρόεδρο μπροστά με 52,4%, έναντι 47,5% τον Κιλιντσντάρολγου.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά
Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν επισκέφτηκε τους τάφους των γονιών του αφότου ψήφισε (video)

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία και αφότου ψήφισε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε σήμερα τους τάφους των γονιών του, της μητέρας του, Τενζιλέ Ερντογάν και του πατέρα του, Αχμέτ Ερντογάν στο νεκροταφείο Karacaahmet σε μία συμβολική κίνηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νεκροταφείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές και κατέθεσε στεφάνι καθώς ήταν η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1960 που οδήγησε στην καταδίκη σε θάνατο του Μεντερές και δύο υπουργών του.

Εκλογές στην Τουρκία: Μεταφέρουν τις κάλπες μέχρι και στα σπίτια ασθενών για να ψηφίσουν (video)

Με πολλά ευτράπελα διεξάγεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, κι ενώ οι ψηφοφόροι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες για να απαντήσουν στο δίλημμα «Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου».

Ένας από τους λόγους της μεγάλης συμμετοχής είναι η «κινητή κάλπη», που μεταφέρουν οι υπάλληλοι της Επαρχιακής Εκλογικής Επιτροπής στα σπίτια ασθενών ή αναπήρων.

Δείτε επίσης: Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά αλιευτικά έφτασαν μέχρι τα Κύθηρα (Video)

Οι υπάλληλοι του εκλογικού τμήματος πήραν τη φορητή κάλπη και την πήγαν στο σπίτι των Ερδίλ και Σουμεγιέ Σαχίν, δίνοντας πληροφορίες για τη διαδικασία.

Πέραν της κινητής κάλπης, κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Η αποφασιστικότητα ενός ασθενή να ψηφίσει ήταν μεγάλη και πήγε στο εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με το φορείο και συνοδευόμενος από τραυματιοφορείς.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκε βίντεο, που δείχνει την είσοδο του Τούρκου ψηφοφόρου, που πήγε να ρίξει την ψήφο του εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

Μια άλλη ψηφοφόρος προσήλθε στο εκλογικό της τμήμα συνοδεία αρνιού, το οποίο την ακολουθούσε κατά πόδας. Εντύπωση προκάλεσε όχι μόνον η ελαφρώς παράδοξη συνοδεία, αλλά και η κομψή αμφίεση του αρνιού, που έφερε μαντήλι και ένα μπλε ριγέ πουλόβερ.

Από την ψηφοφορία δεν έλειψαν και οι ρομαντικές στιγμές. Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Εμίν Οζμπέι έκανε αιφνιδιαστικά πρόταση γάμου στην καλή του. Μάλιστα της εμφάνισε ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο η ίδια έπρεπε να επικυρώσει το «ναι» στην πρότασή του.

Στην πόλη Ντούζτζε, μεταξύ Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, το ενδυματολογικό κυριάρχησε. Δύο ψηφοφόροι προσήλθαν με νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι, λίγη ώρα πριν παντρευτούν. Μάλιστα έριξαν μαζί το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share