Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες - Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν

Δεν θα βγει exit poll

28 Μαΐου 2023 17:47
Εκλογές στην Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες - Απόλυτο φαβορί ο Ερντογάν
Από Ανθή Κουρεντζή

Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με το Al Jazeera, σήμερα δεν θα υπάρχει exit poll, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά μέσα σε λίγες ώρες. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τους τάφους των γονιών του μετά που ψήφισε.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η διαδικασία κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο εντοπίστηκαν μια σειρά παρατυπίες, όπως η ύπαρξη νεκρής γυναίκας στις εκλογικές λίστες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», είναι το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Την ίδια ώρα τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας, του οποίου ηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση στο χωριό Καράαλι της επαρχίας Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, Αλί Σεκέρ, ο οποίος καταγγέλλει πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μιλά ανοιχτά για νοθεία στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια υπέρ του Ερντογάν: «Μια ομάδα 30 ατόμων επιχείρησε να προβεί σε λινστάρισμα. Μία ψήφος για εμάς, πέφτει ως 366 ψήφοι για τον Ερντογάν», υποστήριξε.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος ανέφερε σχετικά με το περιστατικό στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ο Αλί Σεκέρ, ο βουλευτής μας, ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα επειδή αντιτάχθηκε στις παρατυπίες στην κάλπη! Προειδοποιούμε τις αρχές. διασφαλίζουμε την ασφάλεια της κάλπης, διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συναδέλφων και των παρατηρητών μας!». Μετά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή του CHP, Αλί Σεκέρ, επειδή εναντιώθηκε στις παρατυπίες στην ψηφοφορία στην Ούρφα, ο βουλευτής της Ούρφα, Μαχμούτ Τανάλ, ο οποίος πήγε στο εκλογικό κέντρο όπου ξυλοκοπήθηκε ο Σεκέρ, δέχτηκε επίσης επίθεση. Ο βουλευτής μας της Κωνσταντινούπολης Αλί Σεκέρ δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα στη συνοικία Σανλιούρφα επειδή αντιτάχθηκε στην παράνομη ψηφοφορία. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε στο Καρααλί. Έγινε και επίθεση εναντίον μου. Εδώ υπάρχει κρατική αδυναμία! Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τα σεντούκια! Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε!», έγραψε στο Twitter.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα παρατείνει τα 21 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Ταυτόχρονα ψήφισαν οι δύο διεκδικητές της τουρκικής προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που έριξαν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη με λίγα δευτερόλεπτα διαφορά. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του Εμινέ. Πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το γυμνάσιο για να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, που ψήφισε στη συνοικία Uskudar.

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, ο Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής. «Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο» τόνισε. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός και ότι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. » δήλωσε. Τα προγνωστικά δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share