Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ στην… κατάψυξη από τη χειμερινή κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το κρύο (Video)

Εικόνες από ταινία επιστημονικής φαντασίας

26 Δεκεμβρίου 2022 17:28
Οι ΗΠΑ στην… κατάψυξη από τη χειμερινή κακοκαιρία: Δεκάδες νεκροί από το κρύο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους 50 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη φονική χειμωνιάτικη καταιγίδα που σαρώνει τη Βόρεια Αμερική και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κακοκαιρία θα συνεχίσει να προκαλεί καταστροφές μέχρι και τη Δευτέρα, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τεράστιες χιονοστιβάδες να παγιδεύουν τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους και να εμποδίζουν τα ταξίδια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πλήρες βάρος της καταιγίδας έγινε αισθητό στις δυτικές περιοχές της Νέας Υόρκης, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε «εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε την Κυριακή η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul, με περιστατικά λεηλασίας και αποκλεισμένους δρόμους από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Εκτεινόμενη από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά έως τον Ρίο Γκράντε κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων, η καταιγίδα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50 ανθρώπους μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του NBC News. Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε 12 πολιτείες:

  • Κολοράντο,
  • Ιλινόις,
  • Κάνσας,
  • Κεντάκι,
  • Μίσιγκαν,
  • Μιζούρι,
  • Νεμπράσκα,
  • Νέα Υόρκη,
  • Οχάιο,
  • Οκλαχόμα,
  • Τενεσί και
  • Ουισκόνσιν

Το «φαινόμενο της λίμνης» εμφανίζεται όταν ο ψυχρός αέρας περνά πάνω από τα μη παγωμένα και θερμότερα νερά της λίμνης, προκαλώντας τη μεταφορά υγρασίας και θερμότητας στα χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, ο αέρας ανεβαίνει και σχηματίζει σύννεφα, με αποτέλεσμα την έντονη χιονόπτωση.

Η αστυνομία του Μπάφαλο, επιβεβαιώνοντας συνολικά 10 θανάτους στην πόλη, δήλωσε την Κυριακή ότι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «έξω και μέσα σε αυτοκίνητα». Ο απολογισμός είχε αυξηθεί σε 14 στην πόλη το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης του Μπάφαλο στο NBC News.

Οι εκτυφλωτικές χιονοθύελλες και η παγωμένη βροχή έχουν επίσης διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χιλιάδες κατοίκους σε ολόκληρη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 15.000 άτομα στο Εθνικό Δίκτυο του Μπάφαλο να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε η Hochul.

Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το κανονικό επίπεδο από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων έως τα Απαλάχια. Περισσότερες από 1.200 πτήσεις είχαν ακυρωθεί μέχρι τις αρχές της Δευτέρας, ενώ τουλάχιστον 500 είχαν καθυστερήσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightAware, παγιδεύοντας τους ταξιδιώτες των διακοπών στα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι οι «επικίνδυνες συνθήκες ταξιδιού» αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι θα χαλαρώσουν σιγά σιγά κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

«Μεγάλο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ θα παραμείνει σε βαθύ παγετό μέχρι τη Δευτέρα, προτού αρχίσει μια τάση άμβλυνσης την Τρίτη», ανέφερε σε ένα δελτίο στις 2:56 π.μ. «Οι απειλητικά χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με το επικίνδυνο ψύχος του ανέμου θα δημιουργήσουν έναν δυνητικά απειλητικό κίνδυνο για τους ταξιδιώτες που θα εγκλωβιστούν, τα άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, τα ζώα και τα κατοικίδια ζώα», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα δυτικά τμήματα της χώρας προετοιμάζονταν επίσης για μια επερχόμενη καταιγίδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ένα «ισχυρό κύμα υγρασίας» στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και την Καλιφόρνια την Τρίτη, απειλώντας με αιφνίδιες πλημμύρες.

Σε ένα tweet, η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι το κρύο και το χιόνι θα γίνουν «μακρινές αναμνήσεις» για το Σικάγο, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των Αρχών

Χιλιάδες συνεργεία των Αρχών είχαν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, η οποία ήταν πιθανώς «η μεγαλύτερη κινητοποίηση συνεργείων κοινής ωφέλειας στην ιστορία της πολιτείας», είπε.

Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το κανονικό επίπεδο από τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων έως τα Απαλάχια. Περισσότερες από 1.200 πτήσεις είχαν ακυρωθεί μέχρι τις αρχές της Δευτέρας, ενώ τουλάχιστον 500 είχαν καθυστερήσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightAward, παγιδεύοντας στα αεροδρόμια όλης της χώρας όσους ταξίδευαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ, τα δυτικά τμήματα της χώρας προετοιμάζονταν επίσης για μια επερχόμενη καταιγίδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ένα «ισχυρό κύμα υγρασίας» στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και την Καλιφόρνια την Τρίτη, απειλώντας με αιφνίδιες πλημμύρες.

«Οι απειλητικά χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με το επικίνδυνο ψύχος του ανέμου θα δημιουργήσουν έναν δυνητικά απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή των ταξιδιωτών που θα εγκλωβιστούν, των ατόμων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, των ζώων και των κατοικίδιων ζώων», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε προηγούμενο δελτίο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share