Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φιέστα» Πούτιν για τις προσαρτήσεις 4 περιοχών στη Ρωσία - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή (Video)

Επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο - Ψηφοφορία εντός της ημέρας στον ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα «δημοψηφίσματα»

30 Σεπτεμβρίου 2022 07:52
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φιέστα» Πούτιν για τις προσαρτήσεις 4 περιοχών στη Ρωσία - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε μια επίσημη τελετή, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισημοποιήσει την προσάρτηση του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Παράλληλα, γενικευμένη σύρραξη και ουσιαστικά έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει ο υπερεθνικιστικής φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, άμεσος συνεργάτης και κατά πολλούς καθοδηγητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ χθες Πέμπτη (29/9), απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ψηφοφορία εντός της ημέρας στον ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα «δημοψηφίσματα»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα).

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Η Ουάσινγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

Την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Ο κ. Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share