Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες-σοκ στην Μαριούπολη για χρήση χημικών όπλων (video)

Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να χρησιμοποίησε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν

12 Απριλίου 2022 08:42
Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες-σοκ στην Μαριούπολη για χρήση χημικών όπλων (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καταγγελία για χρήση χημικών από τη Ρωσία στη Μαριούπολη έκανε, το βράδυ της Δευτέρας (11/4), το Τάγμα Αζόφ, με την κατάσταση στο κομβικό λιμάνι της Ουκρανίας να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το Χάρκοβο - «Θα πάρουμε και το Κίεβο» λέει ο Καντίροφ! Οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας (Video)

Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως από την ουκρανική κυβέρνηση, ούτε από άλλες ανεξάρτητες πηγές, αλλά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα και κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις, που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταφύγει σε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Τι λέει το υπουργείο Άμυνας

Όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων.

«Η πιθανότητα οι Ρώσοι φασίστες να χρησιμοποίησαν χημικά είναι πολύ μεγάλη» επισήμανε η πηγή σχολιάζοντας τις αναφορές περί ρίψης χημικών με drones στη Μαριούπολη. Ωστόσο και καθώς στην Μαριούπολη δεν υπάρχουν ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, η πληροφορία είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να χρησιμοποίησε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Το σαρίν είναι ένα άχρωμο υγρό που εξατμίζεται γρήγορα. Απορροφάται στο σώμα μέσω του δέρματος, των ματιών και των βλεννογόνων και βλάπτει την αναπνευστική οδό κατά την εισπνοή. Νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μαριούπολη δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ρωσικό κανάλι ότι «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουμε χημικά όπλα, για να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα».

ΗΠΑ και Βρετανία παρακολουθούν την κατάσταση

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως, εάν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών στην Ουκρανία, τότε θα ενεργοποιηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτές οι αναφορές, εάν αληθεύουν, είναι βαθύτατα ανησυχητικές και αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που είχαμε σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία παραγόντων ελέγχου ταραχών, συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων αναμεμειγμένων με χημικούς παράγοντες, στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share