Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική «θύελλα» για την ομιλία στη Βουλή - Περισσότερα όπλα και αυστηρότερες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι (video)

«Απολύτως δίκαιη η αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

8 Απριλίου 2022 08:09
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολιτική «θύελλα» για την ομιλία στη Βουλή - Περισσότερα όπλα και αυστηρότερες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Δείτε επίσης: Ανατριχιαστικό ηχητικό - «Καθαρίστε τους όλους, δε με νοιάζει»

«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», επέμεινε. Ταυτόχρονα, απαίτησε περισσότερα όπλα «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», διατεινόμενος πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς. Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «λογική» και «απόλυτα δίκαιη».

Πιο φρικτή η κατάσταση στην Μποροντιάνκα

Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα — μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου — τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούκα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης το βράδυ της Πέμπτης.

«Υπάρχουν περισσότερα θύματα» σε αυτήν τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούκα — που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας — τόνισε. «Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν από διασώστες στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, μια κωμόπολη που είχε πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Υπογράμμισε ότι η Μποροντιάνκα είναι «η πιο κατεστραμμένη πόλη στην περιοχή του Κιέβου» και εξέφρασε φόβους για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων εκεί.

Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατριώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και απειλεί να «σκεπάσει» επικοινωνιακά την στιβαρή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ελληνική Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά από τις πρώτες αντιδράσεις ότι η παρουσία του στρατιώτη θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, προσέθεταν ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα».

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή»

H δήλωση Οικονόμου

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη.

Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση.

Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναρωτιόνταν κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας.

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή η ομιλία του μέλος του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την παρουσία του μέλους του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός.

Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας.

Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

H γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε:

Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο.

Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share