Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τρόμος στην Ευρώπη: Χάθηκε η επαφή με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (video)

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

10 Μαρτίου 2022 11:56
Πόλεμος στην Ουκρανία - Τρόμος στην Ευρώπη: Χάθηκε η επαφή με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς μετά το Τσέρνομπιλ σήμερα χάθηκε η επαφή και με το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό της Ζαπορίζια.

Η ανακοίνωση έγινε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη. Εξήγησε πως δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή και πως η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ραντεβού για Μπάιντεν και Ερντογάν με φόντο τις εξελίξεις

Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται και, στο πλαίσιό του, ραντεβού έκλεισαν για αύριο (10/3) ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι Ρώσοι προέβησαν σε μια απίστευτη ομολογία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί στις 17:30 ώρα Ελλάδος, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Τσερνόμπιλ; Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει και μια επιπλέον ανησυχία, αυτή της πυρηνικής καταστροφής, ειδικά μετά από όσα έγιναν γνωστά για το Τσερνόμπιλ, με τις συνέπειες στην Ελλάδα να συζητώνται. Καθησυχαστική είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αναθεωρημένο σχέδιο παρέμβασης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σημειώνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής.

«Λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία», αναφέρεται και ξεκαθαρίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share