Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το απόλυτο σοκ στην Ουκρανία: Χρήση θερμοβαρικής βόμβας από τους Ρώσους - «H πιο θανατηφόρα...» (video)

Τι είναι και πως λειτουργούν τα θερμοβαρικά όπλα

28 Φεβρουαρίου 2022 17:21
Το απόλυτο σοκ στην Ουκρανία: Χρήση θερμοβαρικής βόμβας από τους Ρώσους - «H πιο θανατηφόρα...» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο δήμαρχος της Οκτρίκα κατήγγειλε πριν από λίγο ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έριξαν θερμοβαρική βόμβα στην πόλη του, που βρίσκεται στην περιφέρεια Σούμι.

Σύμφωνα με τον Kiev Independent, ο Πάβλο Κουζμένο υποστήριξε πως «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Βιτάλι Κλίτσκο: Ο πασίγνωστος Ουκρανός πυγμάχος και δήμαρχος του Κιέβου που πολεμάει τους Ρώσους στην πρώτη γραμμή! (photo-video)

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια εφημερίδα καίγεται και αποθήκη πετρελαίου μετά από τους βομβαρδισμούς.

Η καταγγελία του δημάρχου έρχεται δυο μέρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Τelegraph στο οποίο δυτικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έκανε χρήση των θερμοβαρικών βομβώνστην Ουκρανία, εάν εντέλει ουκρανοί στρατιώτες αντισταθούν και επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Τι είναι και πως λειτουργούν τα θερμοβαρικά όπλα

Τα θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Σε ότι αφορά τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok, αυτά θεωρούνται από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Θεωρούνται άκρως επικίνδυνα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της υψηλής πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Αυτά τα όπλα αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο που, όταν πυροδοτείται, δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης.

Τέλος, θεωρούνται πολύ ικανά για την εξουδετέρωση οχυρωμένων περιοχών με ισχυρή άμυνα

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share