Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους εμβολιασμούς, κρούσματα και θανάτους;

Χρήσιμες πληροφορίες

10 Φεβρουαρίου 2022 13:06
Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους εμβολιασμούς, κρούσματα και θανάτους;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τότε που καταγράφηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Με την ευκαιρία διάβασε εδώ ποια δύο συμπτώματα της Όμικρον θα εμφανιστούν πριν το θετικό τεστ.

Έχοντας κηρυχτεί επίσημα ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις αρχές του 2020, το 2022 σηματοδοτεί την τρίτη χρονιά που ο ιός έχει επηρεάσει τις κοινωνίες.

Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο αυτή τη στιγμή;

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε εκατομμύρια σε πολλές χώρες, με τον παγκόσμιο αριθμό να αυξάνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε μέρα. Ωστόσο, οι διαφορές στις δοκιμές σημαίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι υποεκτιμημένος για ορισμένες χώρες.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει πάνω από 10.000 θανάτους. Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία έχουν καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους εμβολιασμούς, κρούσματα και θανάτους;

Πώς εξελίσσεται η ασθένεια σε όλο τον κόσμο;

Οι μεγαλύτερες χώρες τείνουν να έχουν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως τα δημογραφικά προφίλ των χωρών, ενώ χώρες με γήρανση του πληθυσμού μπορεί να πληγούν περισσότερο επειδή η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς κοινωνικής απόστασης, καθώς και εκείνες με προηγμένες εκστρατείες εμβολιασμού, κατάφεραν να αποφύγουν μερικά από τα χειρότερα ρεκόρ που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.

Τα ποσοστά κρουσμάτων – τα καθημερινά κρούσματα ανά εκατομμύριο άτομα σε οποιαδήποτε χώρα – δείχνουν πόσες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν νέα υψηλά επίπεδα μόλυνσης τον περασμένο χειμώνα.

Κυκλοφορεί ο κόσμος το εμβόλιο αρκετά γρήγορα;

Τον Δεκέμβριο του 2020, ορισμένες χώρες άρχισαν να εγκρίνουν εμβόλια και να ξεκινήσουν προγράμματα εμβολιασμού.

Πολλές χώρες ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολίων στις αρχές του 2021, αλλά έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημοσιεύει δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο (μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Βόρεια Κορέα, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είχε κανένα). Αλλά η JHU παραδέχεται ότι συλλέγει δεδομένα από πολλές πηγές, μερικές από τις οποίες διαφωνούν μεταξύ τους. Ακόμη και εκεί όπου η συλλογή είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στους τρόπους με τους οποίους οι χώρες δοκιμάζουν και στον τρόπο με τον οποίο αναφέρουν κρούσματα και θανάτους. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, αποδίδει θανάτους στον Covid-19 εάν η ασθένεια είναι ύποπτη αιτία, ακόμη και αν δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα τεστ.

Πηγή: theguardian.com

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share