Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Όμικρον 2: Αυτά τα δύο συμπτώματα θα εμφανιστούν πριν το θετικό τεστ

Η εν λόγω υπομετάλλαξη καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο

9 Φεβρουαρίου 2022 14:56
Κορωνοϊός - Όμικρον 2: Αυτά τα δύο συμπτώματα θα εμφανιστούν πριν το θετικό τεστ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια νέα παραλλαγή της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον, η οποία ονομάζεται «Όμικρον 2» ή «Ομικρον Stealth» («Λαθραία Ομικρον)», προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα πρώτα συμπτώματα πριν το θετικό τεστ.

Long COVID: Πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αφού νοσήσετε με την Όμικρον;

Η εν λόγω υπομετάλλαξη καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο και φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ιδίως στην Ευρώπη.

Καθώς πρόκειται για μια αρκετά καινούρια παραλλαγή του ιού, ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με την «Ομικρον 2», ωστόσο οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Ομικρον, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

ομικρον-2

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα», εξηγεί ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο Κάουντα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore.

Ο ίδιος, εντούτοις, τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, προσθέτοντας ότι: «Θυμόμαστε την παραλλαγή Δέλτα, η οποία είχε επίσης μια υποπαραλλαγή, την ‘Δέλτα Plus’, η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντική για επιδημιολογικούς σκοπούς. Πρέπει να παρατηρήσουμε προσεκτικά τι θα συμβεί».

Τα δύο πρώιμα συμπτώματα της Ομικρον 2

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror», υπάρχουν δύο συμπτώματα της νέας υπομετάλλαξης, που μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και πριν το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό.

ομικρον-2

Το πρώτο είναι ο ίλιγγος, ένα αίσθημα ναυτίας δηλαδή, το οποίο, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, «συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τα επεισόδια είναι συνεχή, ή ιδιαίτερα έντονα, θα πρέπει να ενημερώσετε κάποιον επαγγελματία υγείας».

Το δεύτερο κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο αρχικό στάδιο της μόλυνσης από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι η υπερβολική εξάντληση – κόπωση.

«Το αίσθημα της εξάντλησης, σε συνδυασμό με τους μυϊκούς πόνους, μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης», είχε τονίσει η δρ. Angelique Coetzee, η γιατρός από τη Νότια Αφρική που είχε ενημερώσει τις αρχές για την εμφάνιση της Ομικρον το Νοέμβριο του 2021.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share