Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Long COVID: Πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αφού νοσήσετε με την Όμικρον;

Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να παρουσιαστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό

9 Φεβρουαρίου 2022 12:18
Long COVID: Πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αφού νοσήσετε με την Όμικρον;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να παρουσιαστεί το σύνδρομο Long COVID σε κάποιον έπειτα από μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να παρουσιαστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό και με τη μετάλλαξη Όμικρον, μεταδίδει το Associated Press.

Κορωνοϊός - Μάσκα: Η πρωτοποριακή εφεύρεση του ΑΠΘ που προστατεύει 100% από τη νόσο (photo)

Η Long COVID, διαγιγνώσκεται συνήθως πολλές εβδομάδες έπειτα από νόσηση με κορωνοϊό. Τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις εμφανίζονται συνήθως περίπου 90 ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής λοίμωξης, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Συνολικά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με κορωνοϊό θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα Long COVID. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, άγχος και άλλα προβλήματα. Η παρατεταμένη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν έχετε νοσηλευτεί με κορωνοϊό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η Long COVID μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Η Van Kerkhove δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι το ποσοστό όσων παθαίνουν Long COVID, θα αλλάξει με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η Δρ Linda Geng του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία συν-διευθύνει μία από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στο Long COVID, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ένα νέο κύμα ασθενών είναι πιθανό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», δήλωσε η Geng.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Τα σενάρια για την προέλευση της Long COVID

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη κατάσταση. Κάποιες θεωρίες: Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία. Ή ίσως έχουν επανενεργοποιηθεί λανθάνουσες ιώσεις στο σώμα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης αν τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Yale μελετά την πιθανότητα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού. Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από την εμφάνιση του COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παρατεταμένης ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share