Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Δε θα είναι μόνο η Αθήνα: Η μεγάλη πόλη της Ευρώπης που έχει βάλει διόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας

Ρυπαίνεις; Τότε πληρώνεις... 13 ευρώ για να μπεις

18 Οκτωβρίου 2021 16:58
Δε θα είναι μόνο η Αθήνα: Η μεγάλη πόλη της Ευρώπης που έχει βάλει διόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια μεγάλη, ρηξικέλευθη πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από κυβερνητικά στελέχη, με τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να αναφέρει πως δεν αποκλείεται να δούμε τοποθέτηση διοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρόταση αυτή δεν είναι τυχαία. Μπορεί αυτή τη στιγμή να ακούγεται (και να είναι) ακραίο να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση, μιας και δεν είναι η κατάλληλη ώρα, όταν ακόμη τα ΜΜΜ δεν είναι ανεπτυγμένα σε βαθμό, που θα μπορούσαμε να το κάνουμε πράξη.

Το παραδέχθηκε, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας πως από τα 900 λεωφορεία στην Αθήνα έχουμε μια αύξηση στα 1.300 και της τάξης περίπου του 50%, αλλά κάτι τέτοιο δεν φτάνει, ενώ πρέπει να περιμένουμε και την ολοκλήρωση της γραμμής 4 του Μετρό, που θα αλλάξει την καθημερινότητα των Αθηναίων.

Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με διόδια

Η ιδέα, πάντως, έρχεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για τα διόδια στο κέντρο της. Ο λόγος γίνεται για το Λονδίνο, όπου το κόστος είναι... τσουχτερό, για να μπαίνεις με ρυπογόνο αμάξι.

Στην αγγλική πρωτεύουσα, τα ρυπογόνα αυτοκίνητα έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, αρκεί να πληρώσουν 11,50 λίρες (12,90 ευρώ) σε διόδια, τα οποία θεσμοθετήθηκαν το 2003 και λειτουργούν μεταξύ 7 το πρωί και 6 το απόγευμα από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει αναπτύξει ειδικές πίστες για ποδηλάτες ενώ η χώρα θα απαγορεύσει την κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ το 2040.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share