Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022

Μετρό: Έπεσαν οι υπογραφές για τη γραμμή 4 - Αυτοί είναι οι 15 σταθμοί

Μια νέα μέρα έρχεται στην Αθήνα...

22 Ιουνίου 2021 21:09
Μετρό: Έπεσαν οι υπογραφές για τη γραμμή 4 - Αυτοί είναι οι 15 σταθμοί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υπεγράφη η σύμβαση για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, σε ένα μεγάλο έργο που έρχεται να υλοποιηθεί και να αλλάξει τη μορφή της πρωτεύουσας, μαζί με τη δρομολόγηση είκοσι συρμών δίχως οδηγό.

Η γραμμή στο τμήμα άλσος Βείκου – Γουδή θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, θα διατρέχει τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου), θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των επόμενων ετών με προυπολογισμό που φτάνει το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ συν ΦΠΑ και βάσει της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια, αν και το πιο ρεαλιστικό σενάριο μιλάει για την παράδοσή της σε εμπορική λειτουργία σε περίπου μία 10ετία. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά τους υφιστάμενους σταθμούς στο κέντρο της πόλης μειώνοντας κατά τουλάχιστον 53.000 τα κυκλοφορούντα οχήματα στους δρόμους της Αθήνας, αν και πρόσφατα υπήρξε συναγερμός σε σταθμό.

Η σύμβαση έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από την Αττικό Μετρό ΑΕ με την ένωση εταιρειών «J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. - GHELLA SpA - ALSTOM Transport S.A», υπεγράφη πριν λίγα λεπτά στο Θέατρο Άλσος Βεΐκου σε μία εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, η κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η εγκατάσταση, οι δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, η συντήρηση του έργου, η εκπαίδευση του προσωπικού και η προμήθεια των ανταλλακτικών της Γραμμής 4 του Μετρό, Τμήμα Α΄ «Άλσος Βεΐκου – Γουδή».

Το συμβατικό τίμημα του έργου είναι, περίπου 1,2 δισ ευρώ συν ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 8 χρόνια.

Το έργο καταφέρνει να μπει σε τροχιά υλοποίησης ύστερα από 15 χρόνια εμποδίων, καθυστερήσεων, προσφυγών, αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 επανεκκίνησε η διαδικασία ελέγχου των υποφακέλων Δικαιολογητικών συμμετοχής και Τεχνικής Προσφοράς, που είχε σταματήσει. Τότε είχαν ακολουθήσει νέες προσφυγές, αλλά τελικώς δικαιώθηκε η επιχειρηματολογία της Αττικό Μετρό στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προχώρησε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και φτάσαμε στην ανάδειξη αναδόχου.

Περίπου στα τέλη του περασμένου Μαρτίου υπεγράφη και η σύμβαση για την εργολαβία των Πρόδρομων Εργασιών, οι οποίες αφορούν στη μετατόπιση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας σε όλους τους χώρους που θα γίνουν οι σταθμοί μετρό και τα φρέατα, κυκλοφοριακές μελέτες και παρακάμψεις.

Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ εντός του καλοκαιριού θα εγκατασταθούν τα πρώτα εργοτάξια, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής.

Οι σταθμοί της νέας γραμμής του μετρό

Η Γραμμή 4 εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 300.000 κατοίκους της Αττικής. Θα έχει 15 νέους σταθμούς και θα εκτείνεται από το άλσος Βεΐκου ως το Γουδή.

Αναλυτικά οι σταθμοί της γραμμής 4 του Μετρό:

 • Άλσος Βεΐκου
 • Γαλάτσι
 • Ελικώνος
 • Κυψέλη
 • Δικαστήρια
 • Αλεξάνδρας
 • Εξάρχεια
 • Ακαδημία
 • Κολωνάκι
 • Ευαγγελισμός
 • Καισαριανή
 • Πανεπιστημιούπολη
 • Ζωγράφου
 • Ιλίσια
 • Γουδή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός από τα οφέλη για την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, η Γραμμή 4 θα έχει και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς από τα οχήματα που δε θα κυκλοφορούν, ειδικά στο κέντρο, θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων.

ΟΑΣΑ: Εισιτήριο από το κινητό για λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό και τραμ - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τον ΟΑΣΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εισιτήριο από το κινητό για λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό, τραμ θα μπορούν να αγοράσουν οι κάτοχοι κάρτας ATH.ENA Card. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που ολοκληρώνει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τις αρχικές βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά εισιτήρια που είχαν ανακοινωθεί πριν από 1.5 χρόνο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το σύνολο των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είναι προσβάσιμο πλέον για αγορά από το διαδίκτυο, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία και ευκολία στους επιβάτες.

Πατώντας ένα κουμπί από υπολογιστή ή από κινητό, ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια ή να φορτίσει την κάρτα του, χωρίς αναμονή σε εκδοτήρια και εκδοτικά μηχανήματα, με συναλλαγή χωρίς μετρητά.

ΟΑΣΑ εισιτήρια

Απαραίτητη προϋπόθεση, να διαθέτει ATH.ENA Card, είτε προσωποποιημένη, είτε ανώνυμη. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η δυνατότητα της on line αγοράς εισιτηρίων ήταν διαθέσιμη μόνο στους κατόχους προσωποποιημένων καρτών και τώρα επεκτείνεται και στους κατόχους ανώνυμης κάρτας.

Η προμήθεια της ανώνυμης κάρτας ATH.ENA Card είναι πολύ απλή, αρκεί ο επιβάτης να την ζητήσει από κάποιο εκδοτήριο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγράφων, όπως γίνεται με την προσωποποιημένη κάρτα, είναι πλαστικοποιημένη και εύκολη στην αποθήκευση, λόγω των διαστάσεών της.

Από εδώ και στο εξής και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών μπορούν να φορτίζουν τις κάρτες τους από την ιστοσελίδα και από κινητά με τεχνολογία NFC, με όλα τα εισιτήρια μικρής χρονικής διάρκειας κανονικής τιμής ή/και χρηματικό ποσό έως 50 ευρώ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο ΟΑΣΑ παρέχει ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα του Οργανισμού για τη διαδικασία φόρτισης των ανώνυμων καρτών.

H φόρτιση πραγματοποιείται είτε μέσω της εφαρμογής ATH.ENA. Card, είτε από την ιστοσελίδα www.oasa.gr, στην οποία θα παρέχονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις, με απεικονίσεις των βημάτων.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα παρέχει στο χρήστη και τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης της κάρτας και του ιστορικού των συναλλαγών της, ενώ για τη χρήση των λειτουργιών της, ο χρήστης πρέπει να είναι κάτοχος προσωποποιημένης ή ανώνυμης κάρτας και να δημιουργήσει λογαριασμό στην ιστοσελίδα ή στην εφαρμογή.

Διαδικασία εγγραφής για να έχει ο επιβάτης εισιτήριο από το κινητό

– Εγγραφή: Στο Αρχικό Μενού, πατώντας στην επιλογή «Αγορά/Τραπεζικό Σύστημα» πάνω δεξιά στην αρχική οθόνη, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στον λογαριασμό του ή να δημιουργήσει έναν καινούργιο.

– Για τη δημιουργία νέου λογαριασμού, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ» κάτω δεξιά στο αναδυόμενο παράθυρο εισόδου.

– Υπάρχουν δύο είδη λογαριασμού χρήστη: Λογαριασμός χρήστη με προσωποποιημένη κάρτα & Λογαριασμός χρήστη με ανώνυμη κάρτα

– Πατώντας τον σύνδεσμο «Κάντε κλικ εδώ», εμφανίζεται στον χρήστη η φόρμα για τον έλεγχο του αριθμού της κάρτας του. Ο χρήστης πληκτρολογεί τον αριθμό της κάρτας και επιλέγει «Έλεγχος» ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εγκυρότητα της κάρτας.

– Στη συνέχεια, ανάλογα αν ο τύπος της κάρτας είναι ανώνυμη ή προσωποποιημένη εμφανίζεται η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής.

– Στην περίπτωση της ανώνυμης κάρτας ζητείται από τον χρήστη να συμπληρώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση (email), καθώς και τον κωδικό πρόσβασης που επιθυμεί.

– Εφόσον έχουν συμπληρωθεί/επιλεχθεί όλα τα πεδία, τότε ο χρήστης επιλέγει το κουμπί «Εγγραφή» για να γίνει η υποβολή και να λάβει το email επιβεβαίωσης. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, ο χρήστης θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έναν σύνδεσμο στον οποίο ζητείται να κάνει κλικ για να επιβεβαιωθεί η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Αφού ο χρήστης επιλέξει τον σύνδεσμο, ανακατευθύνεται στον ιστό και συνδέεται στην ιστοσελίδα αυτόματα.

– Η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσει ο χρήστης κατά τη διαδικασία εγγραφής για την ανώνυμη κάρτα, προσδιορίζει μοναδικά τον λογαριασμό εγγραφής και βάσει αυτού γίνεται η ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας σε περίπτωση που θελήσει ο χρήστης να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής του στο μέλλον.

– Μέσα από την «Διαχείριση Χρήστη / Λογαριασμού», ο χρήστης ανώνυμης κάρτας μπορεί να δει τις πληροφορίες τις κάρτας του, να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης και την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share