Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ανησυχητικό το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη

"Κρούει" τον κώδωνα του κινδύνου ο Χανς Κλούγκε

30 Αυγούστου 2021 16:01
Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ανησυχητικό το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Μια αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει «αξιόπιστη» πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από την COVID-19 στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη «στασιμότητα» του ρυθμού εμβολιασμού στην ήπειρο. Ωστόσο σήμερα η Μίνα Γκάγκα αποκάλυψε ότι το νοσοκομείο Σωτηρία είναι πλήρες.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%, με μια αξιόπιστη πρόβλεψη να αναμένει 236.000 θανάτους στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου», οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατομμύριο θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία στην γηραιά ήπειρο, σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής, τα 33 κατέγραψαν μια αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, υπογράμμισε, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε. «Τις έξι τελευταίες εβδομάδες, μειώθηκε κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εμβόλια σε ορισμένες χώρες και έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες», υπογράμμισε ο Κλούγκε, ζητώντας να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής και να ξεπεραστούν οι εθνικιστικοί πειρασμοί, μοιράζοντας τις δόσεις.

Αν και τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολο της Ευρώπης έχουν εμβολιαστεί, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία αυτή είναι μόνον ένας στους δέκα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, σε οκτώ μήνες, σχεδόν 850 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν στην περιοχή, η οποία εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, επιτρέποντας σε σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 58,7% των κατοίκων, ήτοι 262,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του AFP.

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ανησυχητικό το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Κλούγκε: «Δεν είναι πολυτέλεια» μια τρίτη δόση

Ο Κλούγκε σημείωσε παράλληλα ότι «δεν είναι πολυτέλεια» μια τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά της COVID-19, αλλά ένας τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς οι πιο ευάλωτοι. Ο παγκόσμιος οργανισμός είχε ανακοινώσει αυτόν τον μήνα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις, ενώ η συμπληρωματική κάλυψη ανθρώπων που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι θα διεύρυνε περαιτέρω ένα κενό διαθεσιμότητας εμβολίων μεταξύ των πλούσιων και των χαμηλότερου εισοδήματος χωρών.

«Μια τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι μια πολυτελής ενίσχυση (η οποία) αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για μια πρώτη δόση. Είναι βασικά ένας τρόπος να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους», σημείωσε ο Κλούγκε στη συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί με την ενισχυτική δόση, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία», πρόσθεσε.

«Ωστόσο ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση διατηρεί ασφαλείς τους ευάλωτους ανθρώπους και αυτό γίνεται από ολοένα και περισσότερες χώρες στην περιοχή μας», σημείωσε. Ο Κλούγκε κάλεσε εξάλλου τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Κορωνοϊός - ΠΟΥ

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share