Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός – Μίνα Γκάγκα: «Πλήρες το Σωτηρία – Όλο και σοβαρότερα τα περιστατικά»

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία

30 Αυγούστου 2021 13:33
Κορωνοϊός – Μίνα Γκάγκα: «Πλήρες το Σωτηρία – Όλο και σοβαρότερα τα περιστατικά»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πίεση στα νοσοκομεία, που γεμίζουν με ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο μίλησαν η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είμαστε πλήρεις. Έχουμε 8 κλινικές που λειτουργούν για covid και 84 κρεβάτια μονάδας» ανέφερε η Κυρία Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid» είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός Μίνα Γκάγκα Σωτηρία

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε ότι μόλις τρεις από τους ασθενείς που νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για ασθενείς με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό (υπέρταση, διαβήτη και χρόνια νοσήματα) που είναι καλά στην υγεία τους.

Βασιλακόπουλος: Κανένα θέμα αμφισβήτησης του εμβολίου

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του εμβολίου: «Το εμβόλιο μας φτιάχνει ”όπλα” με αντισώματα-κύτταρα, αν εγώ είμαι άτυχος και νοσήσω επειδή εκτεθώ σε μεγάλο ιικό φορτίο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι ανεπαρκές».

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως έχουμε πάθει αναισθησία απέναντι τον θάνατο και θα γλιτώναμε με ένα τσίμπημα. «Οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι περίπου 10% το πολύ , οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριά προβλήματα υγείας και έχουν εμβολιαστεί νωρίς» τόνισε.

Αθηνά Λινού: «Εγκληματικό να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς αλλαγές στα μέτρα»Αθηνά Λινού: «Εγκληματικό να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς αλλαγές στα μέτρα»

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας πως είναι «εγκληματικό» να ανοίξουν με τα μέτρα που υπάρχουν τώρα.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας είναι να πάψει το θέμα του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας, να είναι θέμα αντιπαράθεσης» τόνισε αρχικά, μιλώντας στο Open.

Έπειτα, υπογράμμισε πως πρέπει να πείσουμε «με αγάπη και κατανόηση» όποιο κομμάτι των φίλων μας ή συγγενών μας που δεν εμβολιάζονται επειδή φοβούνται.Σχολεία: Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν - Οι «κανόνες» για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε πως «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία -που τα παιδιά δεν έχουν και δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες- χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών ώστε να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φορούν τη μάσκα, χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν σε κάθε δήμο χώρο που να είναι μεγαλύτερος για να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό».

Σχετικά με το αν θα πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στο διάλειμμα ή όχι, η κα Λινού απάντησε:

«Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο είναι πρώτον ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό και δεύτερον μπορεί να πήγαν τα πράγματα σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά παραπάνω από τη μισή σχολική χρονιά, επομένως δεν πήγαιναν τα παιδιά να κολλήσουν στο σχολείο. Είναι τρομερό το να μην παίρνουμε μέτρα, το ίδιο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, πρέπει να ξανατεθεί το θέμα της τηλεργασίας και να δούμε πώς θα τα καταφέρουμε. Είναι δύσκολη η κατάσταση».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η νέα σχολική χρόνια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αυστηρά μέτρα και τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τα σχολεία πρέπει να έχουν εφοδιαστεί και με αντισηπτικά, με τον αερισμό και τον καθαρισμό των αιθουσών να είναι τακτικός.

Όσον αφορά στους καθηγητές, οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζόμενου.

Επισημαίνεται ότι τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την τιμή να έχει οριστεί στα 10 ευρώ για καθένα.

Αναφορικά με τους μαθητές, όσοι είναι άνω των 12 ετών, θα μπορούν να προσέρχονται στις αίθουσες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών ισχύει η πρόβλεψη περί βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share