Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Έκρηξη στην Καμπούλ: «Επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του ISIS-K» - Ταλιμπάν στους δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο

Στόχος «καμικάζι» του ISIS-Κ

29 Αυγούστου 2021 18:19
Έκρηξη στην Καμπούλ: «Επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του ISIS-K» - Ταλιμπάν στους δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. H έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, προήλθε από επίθεση με ρουκέτα ή πύραυλο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν στο BBC, η νέα έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από πύραυλο που έπληξε ένα σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο δεν χτυπήθηκε άμεσα, πρόσθεσε η πηγή.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι επρόκειτο για στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά του αφγανικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ίδιοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K, που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη.

Στόχος το όχημα στο οποίο επέβαινε «καμικάζι»

Το Associated Press, επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν, αναφέρει ότι στόχος της αμερικανικής επίθεσης ήταν όχημα στο οποίο επέβαινε «καμικάζι» που είχε στόχο το αεοροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας, η έκρηξη σημειώθηκε σε γειτονιά βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παιδί έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα, πάντως, με το αφγανικό πρακτορείο Asvaka υπάρχουν 2 νεκροί και 3 τραυματίες από την επίθεση.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μαύρο σύννεφο καπνού πάνω από τα κτίρια της περιοχής.

Άνδρας ασφαλείας της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «ένας πύραυλος έπληξε ένα σπίτι».

Σύμφωνα και με το πρακτορείο Sputnik πρόκειται για επίθεση με ρουκέτες που χτύπησαν σπίτι. H έκρηξη έρχεται τρεις ημέρες μετά την διπλή βομβιστική επίθεση του Iσλαμικού Κράτους κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, γράφει το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια».

Περνώντας στην αντεπίθεση, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση με drone σκοτώνοντας, όπως ισχυρίζονται, δύο κορυφαία μέλη του Iσλαμικού Κράτους.

Προειδοποίηση για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι πιθανό να συντελεστούν, ενώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνση των πολιτών θα γίνει μέχρι το τελευταίο λεπτό , δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου που έχουν θέσει ως τελεσίγραφο οι Ταλιμπάν.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, τον προειδοποίησαν ότι οι επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν της αποστολής απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα είναι οι πιο επικίνδυνες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Έκρηξη στην Καμπούλ: «Επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του ISIS-K», λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ταλιμπάν στους δρόμους κοντά στο αεροδρόμο της Καμπούλ

Καθώς τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα ολοκληρώνουν την επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ άνδρες των Ταλιμπάν περιπολούν στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας εμποδίζοντας πολλές φορές αφγανούς να φτάσουν έως το αεροδρόμιο.

Αφγανιστάν: Εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροσκάφος της Π.Α - Πώς θα απεγκλωβιστούν τα άτομα ελληνικού ενδιαφέροντος

Με βάση πληροφορίες από ισχυρότατη χώρα της συμμαχίας ότι αυξάνει δραματικά το επίπεδο επικινδυνότητας του αεροδρομίου της Καμπούλ, η Αθήνα έδωσε εντολή στο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που βρισκόταν σταθμευμένο στο Ισλαμαμπάντ αναμένοντας το πράσινο φως για τον απεγκλωβισμό 20 ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος, να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Πακιστάν που από την Τετάρτη βρισκόταν στην Καμπούλ προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση, επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίον οι δύο Αφγανοί διερμηνείς της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και οι οικογένειές τους, θα συνεχιστεί με άλλα μέσα.

Ωστόσο ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS.

 Αφγανιστάν: Εντολή να επιστρέψει στην Αθήνα το αεροσκάφος της Π.Α

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν βοήθεια στην Τουρκία για λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο, είπε ένας αξιωματούχος.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός στην πλειονότητά του, μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποσύρουν τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Όταν οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν ένα αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή.

«Η θωράκιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, είπε.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η Άγκυρα θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν έχουν παρουσία εκεί για να παράσχουν ασφάλεια. Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, προθεσμία αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τερματισμού της 20ετούς στρατιωτική τους ανάμειξης στη χώρα.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από τις ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο ώστε το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των παροχής προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν βοήθεια στην Τουρκία για λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

«Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Μέρι-Έλεν Μακ Γκόαρτρι, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

Η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς – όπως τις έχει χαρακτηρίσει - δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι συντονίζονται με περιφερειακούς εταίρους, καθώς και με τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για αυτό ακριβώς το θέμα. Έχουν αφήσει να εννοηθεί σε εμάς ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν να έχουν ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share