Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ανείπωτη τραγωδία στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Λουτρό αίματος από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας

27 Αυγούστου 2021 07:25
Ανείπωτη τραγωδία στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί  από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί το λουτρό αίματος από την διπλή επίθεση αυτοκτονίας το απόγευμα της Πέμπτης στην Καμπούλ ενώ υπήρξαν αναφορές και για τρίτη έκρηξη.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. Ακόμα, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά.

Καμπούλ τραυματίας

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό και τις πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει τους 103 νεκρούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος είπε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Καμπούλ: Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το Reuters αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

τραγωδία καμπούλ έκρηξη

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανο του ISIS, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοι συνδέονται με αυτή (σ.σ. την επίθεση), θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Δάκρυσε ο Μπάιντεν: Θα τους κάνουμε να πληρώσουν

μπάιντεν  τρομοκρατική επίθεση του ISIS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών που τους βοήθησαν θα «συνεχιστεί». «Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε. «Δεν θα αφεθούμε να αποθαρρυνθούμε από τους τρομοκράτες. Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει η αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκένωσης».

Ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για τη σωτηρία των ζωών άλλων» τους τουλάχιστον 12 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, διεμήνυσε ότι η χώρα του θα «καταδιώξει» τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αν απαιτηθεί. Ακόαμα διευκρίνισε πως ζήτησε να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο βραχίονας του ΙΚ ο οποίος δρα στο Αφγανιστάν.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε για να συμπληρώσει ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε πως είναι η προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share