Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Ο πρόεδρος της Τσεχίας χαρακτήρισε «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα - Τι περιλαμβάνει ο χαρακτηρισμός και ποια η διαφορά με τον όρο τρανσέξουαλ

Eίχε επικρίνει επίσης τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες

28 Ιουνίου 2021 11:51
Ο πρόεδρος της Τσεχίας χαρακτήρισε «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα - Τι περιλαμβάνει ο χαρακτηρισμός και ποια η διαφορά με τον όρο τρανσέξουαλ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, σχολιάζοντας σήμερα τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει στα σχολεία τη χρήση υλικού που προβάλλει την ομοφυλοφιλία, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θεωρεί «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα. Επίσης, δες ποιος γνωστός τραγουδιστής δήλωσε πως είναι κατά της ομοφυλοφιλίας.

Ο Ζέμαν απαντούσε σε ερώτηση για τον νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει να διανέμεται στα σχολεία υλικό το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου.

«Αν υποβληθείς σε επέμβαση αλλαγής φύλου, ουσιαστικά διαπράττεις το αδίκημα του αυτοτραυματισμού. Κάθε χειρουργείο είναι επικίνδυνο και για μένα αυτά τα διεμφυλικά άτομα είναι αηδιαστικά», είπε ο Τσέχος Πρόεδρος.

Ο ουγγρικός νόμος επικρίθηκε έντονα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ουγγαρίας, από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σύνοδο κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ή να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας χαρακτήρισε «αηδιαστικά» τα διεμφυλικά άτομα

Ο Ζέμαν είπε ότι η καταδίκη του νόμου ισοδυναμεί με ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, όμως ο Ζέμαν και οι προκάτοχοί του ασκούν έντονη επιρροή στην κοινή γνώμη. Ο Ζέμαν είχε επικρίνει επίσης τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.

"Ο Όρμπαν λέει ότι δεν είναι κατά των ομοφυλόφιλων αλλά κατά της χειραγώγησης, όχι μόνο των γονιών αλλά και των παιδιών, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διαφωνήσω μαζί του, επειδή είμαι πολύ ενοχλημένος με τις σουφραζέτες, το κίνημα Me Too και το Prague Pride», πρόσθεσε.

Διεμφυλικά άτομα: Τι περιλαμβάνει ο χαρακτηρισμός

Σε μια εποχή που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση οι κάθε είδους ταμπέλες, η ποικιλομορφία του ανθρώπινου είδους δεν είναι πλέον ταμπού.

Ο «άντρας» και η «γυναίκα» δεν πλησιάζουν καν όλες τις ταυτότητες φύλου που υπάρχουν, ενώ μόνο το Facebook δίνει τη δυνατότητα επιλογής από σχεδόν 60 διαφορετικές κατηγορίες όταν φτιάχνει κάποιος το προφίλ του.
Παρ΄ όλα αυτά, η διαφορετικότητα συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στις ζωές πολλών ανθρώπων, οι οποίοι απλά γεννήθηκαν αλλιώς. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα διεμφυλικά άτομα.
Τα διεμφυλικά άτομα είναι τα άτομα, τα οποία αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση.

Τι περιλαμβάνει ο χαρακτηρισμός και ποια η διαφορά με τον όρο τρανσέξουαλ

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι αισθάνονται ότι πρέπει ή προτιμούν ή επιλέγουν, μέσω της ένδυσης, της έκφρασης, των τρόπων συμπεριφοράς, του τρόπου ομιλίας ή μέσω παρεμβάσεων στο σώμα, να παρουσιάζουν τον εαυτό τους και να αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν βάσει των στερεοτύπων για το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους.

Στα διεμφυλικά άτομα, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «άνδρας» ή «γυναίκα», transsexuals, αλλά και παρενδυτικοί (όσοι προτιμούν να ντύνονται με ρούχα άλλου φύλου). Ένας διεμφυλικός άνδρας είναι ένα άτομο που καταγράφηκε ως «γυναίκα» κατά τη γέννησή του, ωστόσο η ταυτότητα φύλου του είναι ή «ανδρική» ή εντός ενός φάσματος αρρενωπότητας.

Από την άλλη, μια διεμφυλική γυναίκα είναι ένα άτομο που καταγράφηκε ως «άνδρας» κατά τη γέννησή της, αλλά η ταυτότητα φύλου της είναι είτε «γυναικεία» είτε εντός ενός φάσματος θηλυκότητας.

Ποια η διαφορά με τον όρο "transsexual"

Τα διεμφυλικά άτομα (transgender) αποκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις τρανσέξουαλ, εάν επιθυμούν μερική ή πλήρη μετάβαση στο αντίθετο φύλο από εκείνο που τους αποδόθηκε.

Ο όρος τρανς αναφέρεται στην ψυχοσωματική εμπειρία του φύλου ενός ατόμου και δεν είναι αυτονόητο ότι το άτομο θα εισέλθει στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης ή λήψης ορμονών.

Η διαφορά μεταξύ transgender και transsexual έχει τη βάση της στον διαχωρισμό του βιολογικού φύλου, δηλαδή το φύλο που ορίζει η ανατομία ενός ανθρώπου και του κοινωνικού φύλου, το οποίο αφορά την ταύτιση ενός ατόμου με τον τρόπο έκφρασης του φύλου.

Ο όρος transgender πάντως λειτουργεί ως «ομπρέλα» για όλα τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το αποδιδόμενο φύλο, καλύπτοντας εκτός από τα τρανσέξουαλ άτομα και εκείνα που δεν έχουν κάποια από τις γνωστές ταυτότητες φύλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταυτότητα φύλου είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ένα τρανς άτομο μπορεί να είναι ομοφυλόφιλο, ετεροφυλόφιλο, αμφισεξουαλικό ή ασεξουαλικό ή να θεωρεί τους συμβατικούς τίτλους σεξουαλικού προσανατολισμού ανεπαρκείς ή ακατάλληλους.
Ο όρος τρανς δεν πρέπει, τέλος, να συγχέεται με τον όρο ίντερσεξ, ο οποίος περιγράφει τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί με χαρακτηριστικά, τα οποία «δεν αντιστοιχούν στις κλασικές έννοιες των ανδρικών ή των γυναικείων σωμάτων».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share