Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ: «Μου θύμισε τη μητέρα μου» - Η συζήτηση με θέμα τον Πούτιν

Μετά το τέλος της G7

14 Ιουνίου 2021 09:30
Ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ: «Μου θύμισε τη μητέρα μου» - Η συζήτηση με θέμα τον Πούτιν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου της G7 και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ πέταξαν με ελικόπτερο από την Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας μέχρι το κάστρο του Ουίνδσορ που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο. Εκεί τους περίμενε τιμητικό άγημα το οποίο και επιθεώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν παρακολουθήσει σύντομη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ: «Μου θύμισε τη μητέρα μου» - Η συζήτηση με θέμα τον Πούτιν

Μάλιστα, ο Τζό Μπάιντεν ανέφερε ότι η Βασίλισσα τον ρώτησε για τους ηγέτες της Κίνας αλλά και της Ρωσίας. Επιπλέον, την προσκάλεσε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως η γενναιοδωρία της βασίλισσας αλλά και η θερμή φιλοξενία της του θύμισε τη μητέρα του. Δείτε επίσης, πως η βασίλισσα έκλεψε την παράσταση από τους ηγέτες της G7.

Είναι ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η βασίλισσα Ελισάβετ από τους συνολικά 14 που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 69 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ελισάβετ Β’ ανήλθε στον θρόνο.

Ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ: «Μου θύμισε τη μητέρα μου»

Στην τριήμερη σύνοδο των G7, o Αμερικανός πρόεδρος έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς έδειξε να συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των άλλων ηγετών σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο τρόπος εξάλειψης της πανδημίας, η στάση που πρέπει να κρατήσει η Δύση απέναντι στην Κίνα κτλ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είχε πλήξει το κύρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν με το που «πάτησε» το πόδι του στην Ευρώπη: «Οι ΗΠΑ επέστρεψαν». Δήλωση που επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κορνουάλη.

Ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ: Η συζήτηση με θέμα τον Πούτιν

Οι G7 βάζουν φρένο στην Κίνα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Πολλαπλώς βρέθηκε η Κίνα στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου της G7, με τους ηγέτες να αποφασίζουν να αναλάβουν δράση κατά των αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού που χρησιμοποιεί. Παράλληλα, δείτε την ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων εθνών (G7) θα ανακοινώσει ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο υποδομών ως απάντηση στην «Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου» της Κίνας (Belt and Road Intiative ή «νέος δρόμος μεταξιού», όπως έχει χαρακτηριστεί) δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι G7 βάζουν φρένο στην Κίνα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό - Δωρέα 1 δισ. εμβολίων σε φτωχές χώρες του πλανήτη

«Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται τις κοινές αξίες μας», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η G7 έκανε αρκετά βήματα σε σχέση με πριν τρία χρόνια, όταν στο τελικό κείμενο δεν υπήρξε αναφορά για την Κίνα.

Η Κίνα έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως «οικονομία εκτός αγοράς». Ως εκ τούτου,οι εμπορικοί της εταίροι, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό πλαίσιο για να καθορίσουν εάν οι εξαγωγές της Κίνας πωλούνται σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, εάν αυτό ισχύει, να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί αντιντάμπινγκ.

Οι G7 βάζουν φρένο στην Κίνα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Εύσημα στον Μπάιντεν μετά το «πλήρες χάος» του Τραμπ

Οι ηγέτες της G7 δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, με πηγή με γνώση των συζητήσεων να επισημαίνει στο Reuters ότι έφερε τελείως άλλο τόνο, επιτρέποντας την ειλικρινή και συνεργατική συζήτηση, χωρίς να σπείρει χάος και αναστάτωση.

«Κάποτε ήταν πλήρες χάος», είπε η πηγή. «Πριν, ήμασταν πάντα σε εγρήγορση, όλη την ώρα προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τη G7 άθικτη - τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό».

G7: Επί τάπητος πανδημία, κλιματική αλλαγή - Η πρώτη συνάντηση Τζόνσον-Μπάιντεν

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G7 – της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών- στη Βρετανία, με την ατζέντα να είναι βαριά.

Τα δύο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου, η πρώτη που διεξάγεται δια ζώσης έπειτα από δύο χρόνια, είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δείτε τις δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού!

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Έπειτα από μήνες τηλεδιασκέψεων, σήμερα επιστρέφουν στις συζητήσεις γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κορνουάλη της Βρετανίας, ενώ το βράδυ θα παραστούν σε δεξίωση που θα παραχωρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και αύριο Σάββατο θα έχουν μπάρμπεκιου στην παραλία.

Στη σύνοδο της G7 συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της πολυμέρειας έπειτα από χρόνια απομόνωσης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρώτη φορά συμμετέχουν στη G7 και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι. Αντίθετα θα είναι η τελευταία για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ίσως για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ένα δισεκατομμύριο εμβόλια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και ο πιο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων κατά της covid-19 από τις πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των πιο φτωχών.

Μπροστά στις αυξανόμενες εκκλήσεις για αλληλεγγύη, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις» και να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έχει έρθει η ώρα οι πιο σημαντικές δημοκρατίες παγκοσμίως και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι προστατευμένος για όσο καιρό δεν είναι προστατευμένοι όλοι», τόνισε ο Τζόνσον. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Βρετανία 100 εκατομμύρια, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Δεν αρκούν όμως, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις: η G7 πρέπει να εγκρίνει την αναστολή των πατεντών για τα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να επιτρέψει τη μαζική τους παραγωγή. Ουάσινγκτον και Παρίσι τάσσονται υπέρ της κίνησης αυτής, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη.

«Με τους τρέχοντες ρυθμούς οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα χρειαστούν 57 χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό των χωρών της G7. Είναι ηθικά απαράδεκτο αλλά και αντιπαραγωγικό με δεδομένο τον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού», υπογράμμισε η Oxfam.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η G7 θα ζητήσει τη διεξαγωγή και νέας έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση του κορωνοϊού.

Σχέδιο Μάρσαλ για το κλίμα

Η άλλη προτεραιότητα της συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και οι δύο στενοί εταίροι συμφωνούν σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι προκλήσεις που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της G7, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Αν και ο Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.

Η έξοδος των Μπάιντεν με τζιν και sneakers

Χαλαροί, ευδιάθετοι, χαμογελαστοί κατέφθασαν οι Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Σύνοδο των G7. Και μετά από μια πρώτη κουραστική – αλλά και παιχνιδιάρικη – πρώτη ημέρα, θέλησαν να χαλαρώσουν με ένα ποτό.

Το ζευγάρι, ντυμένο απλά με sneakers και τζιν, αποφάσισε να καθίσει στο υπαίθριο καθιστικό του Tregenna Castle Hotel, με τους επισκέπτες και τον Τύπο να σοκάρονται καθώς δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο. Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θέλησαν να χαλαρώσουν λίγο.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική Τζον Σόπελ, έγραψε στο Twitter: «Πρώτη φορά στην καριέρα μου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται και κάθεται στο τραπέζι δίπλα μου και παραγγέλνει ένα ποτό. Προσπαθώ να το παίξω αδιάφορος. Ελπίζω να μην αποκαλύπτω κρατικά μυστικά, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ήπιε αναψυκτικό ενώ η Πρώτη Κυρία ένα ποτήρι κρασί. Ούτε μπύρα ούτε μηλίτη».

Η έξοδος των Μπάιντεν με τζιν και sneakers

Οι πάνες του Τζόνσον junior και οι ξυπόλητες πρώτες κυρίες

Νωρίτερα, η Downing Street είχε μοιράσει φωτό από τη συνάντηση των δύο πρώτων Κυριών της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, στην παραλία της Κορνουάλης, με τον ενός έτους γιο του Μπόρις Τζόνσον και την Κάρι Σάιμοντς Γουίλφρεντ.

Μάλιστα, οι δύο Πρώτες Κυρίες ήταν χαλαρές και φωτογραφήθηκαν ξυπόλητες (η Τζιλ Μπάιντεν κρατούσε τις σαγιονάρες της στο χέρι) στην αμμουδιά, ενώ δοκίμασαν και έβαλαν τα πόδια τους στο νερό, με τον Τζόνσον τζούνιορ με την πάνα του και τα ξανθά μπουκλάκια του να κλέβει ωστόσο την παράσταση.

Οι δύο Πρώτες Κυρίες ΗΠΑ και Βρετανίας ήπιαν μαζί τσάι

Οι δύο Πρώτες Κυρίες ΗΠΑ και Βρετανίας ήπιαν μαζί τσάι ενώ οι σύζυγοί τους αποσύρθηκαν για να συζητήσουν στο ξενοδοχείο Carbis Bay Hotel. Η Τζιλ Μπάιντεν μετά το τσάι με την Κάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως«είναι πράγματι ωραίο να βρίσκομαι εδώ στην Κορνουάλη. Είναι η πρώτη μου φορά. Ο Τζο κι εγώ ανυπομονούμε να συναντήσουμε όλους στη Σύνοδο των G7».

Όπως σημειώνουν πάντως τα βρετανικά μέσα, τα αστειάκια και τα φιλικά στιγμιότυπα που αποτύπωσε ο φακός, δίνουν ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα: η ειδική σχέση ΗΠΑ- Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρή και δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Την ίδια ώρα, οι δύο ηγέτες συναντούνταν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά και θέλησαν να αναφερθούν στην «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο εθνών τους. «Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον κι εγώ είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση» δήλωσε ο Μπάιντεν. «Επιβεβαιώσαμε την ειδική σχέση μεταξύ των λαών μας».

Η πρώτη συνάντηση Τζόνσον-Μπάιντεν

Το μήνυμα που έστειλε η Τζιλ Μπάιντεν με το σακάκι της

Την ίδια ώρα, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για την συνάντηση, φορώντας ένα σακάκι με την λέξη αγάπη στο πίσω μέρος. «Νομίζω ότι φέρνουμε αγάπη από την Αμερική. Αυτή είναι μία παγκόσμια διάσκεψη και προσπαθούμε να φέρουμε ενότητα σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να νιώσει ο κόσμος μια αίσθηση ενότητας από όλες τις χώρες και μια αίσθηση ελπίδας μετά από ένα δύσκολο έτος πανδημίας».

Το μήνυμα που έστειλε η Τζιλ Μπάιντεν με το σακάκι της

Ιστορική απόφαση για τους G7: Συμφώνησαν για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στη φοροδιαφυγή.

Συμφωνία για μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το BBC, και συμφώνησαν σε μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%. Όπως παρατηρεί το BBC, ανάμεσα στις εταιρείες που θα επηρεαστούν θα είναι η Amazon και η Google, γίγαντες δηλαδή του διαδικτύου.

Η εν λόγω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία».

Ελληνική οικονομία: Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου

Θετικά νέα έρχονται για την ελληνική οικονομία, αφού η χώρα μας προχώρησε σε καινούργια έξοδο στις αγορές, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο λήξης τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale να τρέξουν το βιβλίο προσφορών, μετά την έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Στόχος της έκδοσης είναι η άντληση ενός ποσού μεταξύ 1,5 - 2,5 δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο της τάξης του 0,18% -0,22%.

Ελληνική οικονομία: Νέα επιτυχία με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Σημειώνεται πως σε συνέχεια των πέντε επιτυχημένων δημοπρασιών δημοσίου χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε δύο μακροπρόθεσμες εκδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 0,8%, το χαμηλότερο διαχρονικά για όλες τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, και μία έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του 2,0%.

Αμφότερες οι εκδόσεις, υπερκαλύφθηκαν από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ήταν μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές.

Η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές ακόμα και σε χρονικό ορίζοντα 30ετίας αντικατοπτρίζει το βαθμό σημαντικής ανάκαμψης της σχετικής εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με κίνδυνο η τρέχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώσει σαφώς τη δυναμική του, ωστόσο ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως η μέση διάρκεια αποπληρωμής, βελτιώνουν την προοπτική μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share