Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Από μολυσμένα ζώα ή ατύχημα; Οι δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού! Ποιες είναι οι επίσημες 4 εκδοχές;

Η πρώτη θεωρία κάνει λόγο για επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα - Η δεύτερη αναφέρεται σε πιθανό εργαστηριακό ατύχημα

27 Μαΐου 2021 22:41
Από μολυσμένα ζώα ή ατύχημα;  Οι δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού! Ποιες είναι οι επίσημες 4 εκδοχές;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα μία έκθεση, στην οποία θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της covid-19 έκανε σήμερα γνωστό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19. Σύμφωνα με δύο υπηρεσίες ο κορωνοϊός εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα. Μία τρίτη υπηρεσία ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Wall Street Journal: Ερευνητές στην Ουχάν με συμπτώματα κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2019

Ποια Κίνα; Οι δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού!

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Η Κίνα απορρίπτει την έρευνα Μπάιντεν και περνά στην αντεπίθεση

Απάντηση στην έκκληση του Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να εντείνουν τις προσπαθειές τους και να βρουν αν τελικά ο κορωνοϊός «δραπέτευσε» από εργαστήριο της Ουχάν, έδωσε την Πέμπτη το Πεκίνο, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τα κίνητρα της Ουάσινγκτον και «θυμάται» το «διαβόητο ιστορικό» των υπηρεσιών πληροφοριών του Λευκού Οίκου που «οδήγησε στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε - και να πέρασε στον άνθρωπο - από εργαστήριο της Ουχάν, επισημαίνοντας τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Μάρτιο.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να συνεχίσουν να στιγματίζουν και να χειραγωγούν πολιτικά, ώστε να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους. Είναι ασεβείς προς την επιστήμη, ανεύθυνες ως προς τη ζωή των ανθρώπων, και αντιπαραγωγικές στις συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού».

Μάλιστα, ο Ζάο «θυμήθηκε» τον πόλεμο του Ιράκ του 2003 και την «αβάσιμη νοημοσύνη» που χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει την εισβολή της. «Το διαβόητο ιστορικό της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών είναι από καιρό γνωστό στον κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είχε καλέσει, μάλιστα, τις ΗΠΑ να δεχτεί τη διεξαγωγή ερευνών και στα εδάφη της. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά πλήρη διαφάνεια, θα πρέπει, όπως έκανε η Κίνα, να καλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να τις επισκεφθούν για έρευνες στα εδάφη της. Ανοίξτε τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος σε μια ερευνητική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Ποια Κίνα; Οι δύο θεωρίες των ΗΠΑ για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού!

Η έκκληση Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφορίων που έφερε την αντίδραση του Πεκίνου

Προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του νέου κορωνοϊού έδωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2. Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Κορωνοϊός: Ποιες οι 4 εκδοχές;

Εδώ και μήνες η διεθνής κοινή γνώμη ανέμενε με αγωνία το πόρισμα της αποστολής ειδικών του ΠΟΥ στην Κίνα. Πιθανότερο σενάριο η μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους.

Αντί για τις αναμενόμενες 300 σελίδες η ενημέρωση του ΠΟΥ στις περίπου 190 χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού πριν την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης την Τρίτη για τις απαρχές της πανδημίας του κορωνοϊού περιορίστηκε τελικά στις 120 σελίδες. Η σχετική έρευνα ήταν και θα παραμείνει όχι τόσο ένα επιστημονικό, αλλά κυρίως ένα πολιτικό ζήτημα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια εμμέσως πλην σαφώς ότι οι κινεζικές αρχές δεν προμήθευσαν τους ειδικούς του οργανισμού με επαρκή επιστημονικά στοιχεία. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στη Γουχάν Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ έχει ωστόσο μόνο καλά πράγματα να πει για τη συνεργασία με τους Κινέζους: «Θεωρώ ότι το υλικό και τα αποτελέσματα της έκθεσης μιλούν από μόνα τους και δείχνουν πως λειτούργησε η συνεργασία. Χωρίς αυτή την καλή σχέση δεν θα είμασταν σε θέση να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας».

Τα αποτελέσματα της έκθεσης ωστόσο ούτε εκπλήσσουν ούτε είναι συγκεκριμένα. Αναφέρει τέσσερεις πιθανότητες εξάπλωσης: Από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω άλλου ενδιάμεσου ξενιστή, μετάδοση απευθείας από νυχτερίδες σε ανθρώπους, μετάδοση μέσω κατεψυγμένων και τέλος διαρροή του ιού από κάποιο εργαστήριο. Η τελευταία πιθανότητα θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, σημειώνεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Για να συντάξει την έκθεση η ομάδα επιστημόνων του διεθνούς οργανισμού παρέμεινε επί ένα μήνα στη Γουχάν κάνοντας αιματολογικές εξετάσεις, συγκεντρώνοντας πληροφορίες, συνομιλώντας με θύματα και εξετάζοντας ζώα που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο στην αλυσίδα μετάδοσης. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν το κινεζικό καθεστώς άσκησε πιέσεις στην αποστολή του ΠΟΥ ο δανός Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ απάντησε: «Όσο βρισκόμασταν στη Γουχάν μας ακολουθούσαν σε κάθε μας βήμα. Η πίεση ήταν μεγάλη. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματά μας. Υπήρχε συνεπώς μεγάλη πολιτική πίεση και από χώρες εκτός Κίνας. Καταφέραμε ωστόσο να κάνουμε σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά μας».

Οι ειδικοί τονίζουν στην έκθεση ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες και ως προς τη θεωρία διαρροής του ιού από εργαστήριο, ακόμα και αν αποκλείουν σχεδόν αυτό το ενδεχόμενο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το πόρισμα του ΠΟΥ καταφέρει να διαλύσει τη καχυποψία της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από το ξεκίνημα της πανδημίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share