Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα λένε στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης-Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης και το μήνυμα Μπάιντεν

Τι ζητάει η χώρα μας από την Τουρκία;

11 Ιουνίου 2021 16:35
Τα λένε στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης-Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης και το μήνυμα Μπάιντεν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα (11/6) στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας να συζητούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα πρόκειται για κατ’ ιδίαν συνάντηση, δηλαδή δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στο θέμα του εμβολιασμού εντός συνόρων.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Open, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια θετική ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης κρατά ήπιους τόνους, αλλά ζητεί από την Τουρκία να υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Μήνυμα που εξάλλου έστειλε τόσο ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Συνόδου MED7, όσο και η Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην υπουργική σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών του Νότου, ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας, κάνοντας αναφορά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο: «Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Και φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου. Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σημειώνοντας: «Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα».

Συμπλήρωσε δε ότι: «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα» είπε και συνέχισε:

«Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς».

Η κ. Πελώνη είπε ακόμα ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

Η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με Μπάιντεν

Τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα θέσει ο Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας». Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share