Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Απίστευτες αλλαγές: Μόνο εμβολιασμένοι στα μαγαζιά; - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για τα προνόμια και τους εμβολιασμούς

Έρχεται μια διαφορετική ημέρα...

8 Ιουνίου 2021 20:12
Απίστευτες αλλαγές: Μόνο εμβολιασμένοι στα μαγαζιά; - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για τα προνόμια και τους εμβολιασμούς
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ακόμη παράμετρο ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα προνόμια όσων τους κάνουν, με τον πρωθυπουργό της χώρας να αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα να πηγαίνουν στην εστίαση μόνο εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού.

«Ακούσαμε τους επιστήμονες, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και κλείσαμε τη χώρα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, δυστύχως δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο. Επενδύσαμε όμως στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα πήγαμε καλύτερα εν συγκρίσει με κράτη πλουσιότερα από το δικό μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», που συνδιοργανώνουν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις και με τα self tests.

«Έχουμε σχέδιο να ανοίξουμε τον τουρισμό μας με ασφάλεια. Έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία φέτος. Φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι, που ήταν ελληνική πρόταση, το Ψηφιακό πιστοποιητικό για τον covid - 19, χρησιμοποιούμε επίσης ευρέως τα self tests, κάτι που μας βοήθησε να κατανοησουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορωνοϊού» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια.

Περαιτέρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορονοιό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με τρόπο έξυπνο στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για παράδειγμα, ανέφερε, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους.

«Ναι, υπήρξαν καθυστερήσεις σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ώστοσο, είμαι υπερήφανος γιατί η ΕΕ κατόρθωσε να αγοράσει για λογαριασμό όλων των κράτων-μελών της Ένωσης. Δεν ήθελα να βρεθώ στη θέση να αναμετρηθώ με κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσω επαρκείς δόσεις εμβολίου για τη χώρα μου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα, περάσαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πήραμε σημαντικά μαθήματα. Η δημοκρατία μας ενισχύθηκε. Αλλά και στην Ευρώπη φαίνεται πως πήραν σημαντικά μαθήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης έδειξε πως η Γερμανία κατανόησε πως η στάση της κατά την οικονομική κρίση την προηγούμενη 10ετία δεν μπορούσε να επαναληφθεί κατά την κρίση της πανδημίας και εν προκειμένω στο πώς θα απαντήσει οικονομικά η ΕΕ στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης» σημείωσε.

Η προαναγγελία Μητσοτάκη για τα προνόμια και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικότερα για το ζήτημα των προνομίων εμβολιασμένων αλλά και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, συζήτησαν νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συναντησής τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικές τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία τονίζοντας ότι έχει διαπιστωθεί μία σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και μία ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

«Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες», είπε, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.

«Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε», τόνισε.

Ερχόμενος στο θέμα των προνομίων εμβολιασμένων ο κος Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις, προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια, ή τις ελευθερίες που έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα, θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως στη χώρα μας θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, επί παραδείγματι στο σύστημα υγείας, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι περί αυτού αναμένει το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής.

Από την πλευρά της η ΠΤΔ, χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον.

Όσον αφορά το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, η κα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως υπάρχει ένα ζήτημα με τις αναφορές στο Σύνταγμα και στα ατομικά δικαιώματα προσθέτοντας πως πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του.

«Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό», είπε και τόνισε πως όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

«Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι΄αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο», κατέληξε η ΠΤΔ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share