Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία του - Οι στιγμές πριν από το τέλος του

Συγκλονίζουν οι μάρτυρες

1 Απριλίου 2021 21:21
Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία του - Οι στιγμές πριν από το τέλος του
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ένα νέο βίντεο με τα δραματικά τελευταία λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ που προβλήθηκε στη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατό του, συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εξίσου συνταρακτικά κι όσα καταθέτουν οι αυτόπτες.

Στο νέο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα ο Τζορτζ Φλόιντ ουρλιάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει ενώ ο κατηγορούμενος Ντέρεκ Σόβιν έχει τυλίξει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του πιέζοντάς τον να μπει στο περιπολικό.

Ο Φλόιντ αντιστέκεται να μην μπει στο περιπολικό εκλιπαρώντας "δεν μπορώ να αναπνεύσω, σας παρακαλώ" ακούγεται να επαναλαμβάνει. Μετά οι αστυνομικοί τον ρίχνουν στο έδαφος με τον Σόβιν να γονατίζει στον λαιμό του και εκείνον να συνεχίζει να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να φωνάζει τη μητέρα του.

"Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Μαμά σ' αγαπώ..." ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει και μετά να εκλιπαρεί και πάλι "σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω".

Επίσης, υπάρχουν και άλλα βίντεο από άλλες οπτικές γωνίες που καταγράφουν το περιστατικό. Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν στη δίκη του Σόβιν, καθώς παρακολούθησαν τον ίδιο και τους άλλους αστυνομικούς να συγκρατούν στο έδαφος τον Φλόιντ και ο κατηγορούμενος πρώην αστυνομικός να πιέζει με το γόνατό του τον άνδρα ώσπου εκείνος έχασε τη ζωή του.

"Αυτήν τη στιγμή που φαίνομαι στην κάμερα, είναι που κάλεσα τη μητέρα μου να μην κατέβει κάτω" είπε ένας νεαρός που ήταν παρών και περιέγραψε τη σκηνή που κατέγραψε με την κάμερά του.

Αρνείται να καταθέσει βασικός μάρτυρας κατά του Σόβιν

Βασικός μάρτυρας αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, σύμφωνα με την DailyMail.com. Ο Μόρις Λέστερ Χολ, 42 ετών, ήταν συνοδηγός του Φλόιντ, την ημέρα του θανάτου του.

Μήνες μετά το περιστατικό είχε μιλήσει δημοσίως και επίμονα υποστήριξε ότι ο Φλόιντ δεν αντιστάθηκε της σύλληψης και πως ο ίδιος προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση. Μάλιστα είχε πει ότι θα γινόταν η "φωνή" του Φλόιντ. Ωστόσο, στο τέλος της τρίτης ημέρας της δίκης του Σόβιν, σε μία κίνηση που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στην πλευρά του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Χολ, που βρίσκεται στη λίστα μαρτύρων του κράτους, υπέβαλε αίτημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο με το οποίο ενημέρωνε ότι θα επικαλείτο το πέμπτο άρθρο του Συντάγματος και δεν θα κατέθετε για καμία από τις δύο πλευρές.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share