Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Σημαντικές εξελίξεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες τους

26 Ιανουαρίου 2021 17:35
Κορωνοϊός: Σημαντικές εξελίξεις για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Κορωνοϊός: Δύσκολη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο όπου από ότι φαίνεται έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στις περισσότερες χώρες. Επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή του εμβολίου στις χώρες.

Συγκεκριμένα το Ιράν φαίνεται πως ενέκρινε το εμβόλιο Sputnk-V όπου αναμένεται στο άμεσο μέλλον να παραδοθεί εκεί και να γίνει η χρήση του.

Εγκρίθηκε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Κορωνοϊός: Η έγκριση του Sputnik-V

Ειδικότερα έτσι στρέφεται σε άλλες αγορές, με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund, RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ να δηλώνει ότι το εμβόλιο Sputnik-V αναμένεται να εγκριθεί σε περισσότερες από 25 χώρες εντός των προσεχών εβδομάδων.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της δήλωσής του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαφάντ Ζαρίφ, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωνε πως η Τεχεράνη ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και ελπίζει στο προσεχές μέλλον να αρχίσει την παραγωγή του.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το ότι το εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε χθες στο Ιράν και από τις υγειονομικές μας αρχές. Στο άμεσο μέλλον πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να το προμηθευτούμε, όπως επίσης και να ξεκινήσουμε την από κοινού παραγωγή του» δήλωσε ο Ζαρίφ.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε.

Η απαγόρευση εισαγωγής εμβολίων

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση τις εισαγωγές εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία οι οποίες όπως είχε πει ενδεχομένως να επιδίωκαν να διασπείρουν την μόλυνση σε άλλες χώρες.

Το Ιράν έχει καταγράψει ρεκόρ αριθμού κρουσμάτων που υπερβαίνουν τα 1,38 εκατομμύρια και 57.560 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση των νέων μολύνσεων.

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65 ετών

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" βρίσκεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνεται τα πάντα από τις χώρες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών. Επίσης μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν οι μακροχρόνιοι καπνιστές.

Συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να αρχίσει να υπάρχει ανοσία τις επόμενες μέρες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι οι ηλικιωμένοι.

Αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τους ηλικιωμένους.

Κορωνοϊός: H αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τις μεγαλύτερες ηλικίες

Ειδικότερα η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Για τους ηλικιωμένους φαίνεται να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share