Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021

Κορωνοϊός: "Το σημαντικό είναι να έχουμε μια δίκαιη κατανομή στα εμβόλια"

Τι ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας

26 Ιανουαρίου 2021 17:13
Κορωνοϊός:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στον κόσμο είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα η κάθε χώρα να έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς ώστε σε λίγο καιρό να υπάρχει ανοσία στον καιρό. Επίσης η AstraZeneca μίλησε το ότι είναι δύσκολα τα πράγματα με τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μίλησε για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και πως πρέπει να γίνει η κατανομή τους στις χώρες.

Για την κατανομή των εμβολίων μίλησε η Μέρκελ.

Κορωνοϊός: Η κατανομή παράδοσης του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ειδικότερα η παρέμβαση από την Άνγκελα Μέρκελ ήρθε ενώ μαίνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών επειδή παραμένει μειωμένη προσφορά των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε μια δίκαιη κατανομή (…) αυτή την περίοδο της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια του φόρουμ του Νταβός που διεξάγεται φέτος μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Είναι για μένα ακόμη σαφέστερο απ’ ό,τι πριν (…) πως οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας και πως ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόσβασης στα εμβόλια», δήλωσε η Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την κατανομή των εμβολίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ η κυβέρνησή της επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία εξαιτίας της παράδοσης ανεπαρκών δόσεων και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει πλέον να ελέγξει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια που παράγονται στο έδαφός της εξάγονται προς άλλες περιφέρειες και χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες, από την πλευρά τους, εκφράζουν φόβους ότι ο υφιστάμενος ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο θα αποβεί σε βάρος τους, καθώς οι βιομηχανικές χώρες θα τις παραμερίσουν στη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65 ετών

Κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" βρίσκεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνεται τα πάντα από τις χώρες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών. Επίσης μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν οι μακροχρόνιοι καπνιστές.

Συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει με αποτέλεσμα να αρχίσει να υπάρχει ανοσία τις επόμενες μέρες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι οι ηλικιωμένοι.

Αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τους ηλικιωμένους.

Κορωνοϊός: H αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τις μεγαλύτερες ηλικίες

Ειδικότερα η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Για τους ηλικιωμένους φαίνεται να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share