Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός - Λαμία: Σε ασφυκτική κατάσταση η ΜΕΘ του νοσοκομείου

Τραγική η κατάσταση

9 Δεκεμβρίου 2020 11:09
Κορωνοϊός - Λαμία: Σε ασφυκτική κατάσταση η ΜΕΘ του νοσοκομείου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθημερινώς τα νέα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν είναι καλά διότι αρκετοί άνθρωποι βρίσκονται θετικοί στον ιό είτε ανακοινώνονται νέοι θάνατοι, ενώ πριν λίγο στο Βόλο ανακοινώθηκε ότι μια 77χρονη "έχασε" τη ζωή της από το φονικό ιό.

Συγκεκριμένα από τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου βρίσκονται καλυμμένα όλα τα κρεβάτια της Εντατικής κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λαμίας, παρά το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr τα ξημερώματα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορoνοϊού του ΓΝ Λαμίας 67χρονος που νοσηλευόταν στο πέτρινο κτίριο από την περιοχή της Λοκρίδας, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνθηκε ραγδαία από την επικίνδυνη ασθένεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο άνδρας έχει υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και πάλι 100% πληρότητα στη ΜΕΘ με τη νοσηλεία 11 ατόμων, 10 ανδρών (4 από τη Φθιώτιδα, 2 από την Ευρυτανία, 1 από τη Λάρισα, 1 από τη Μαγνησία, και 2 από την Καρδίτσα) και μίας γυναίκας 41 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ κορωνοϊού Λαμίας είναι τα 64 έτη.

Την ίδια ώρα στο πέτρινο κτίριο ο αριθμός αλλάζει συνέχεια από εισαγωγές περιστατικών, ευτυχώς όμως υπάρχουν και τα ευχάριστα με ανθρώπους χωρίς πλέον συμπτώματα ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν βγει αρνητικοί στο πρώτο τεστ. Το βράδυ της Τρίτης ο αριθμός των νοσηλευομένων είχε φτάσει τους 61, ενώ η ημέρα ξημέρωσε με 58 ασθενείς.

Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για αυτούς που θα μείνουν εκτός εμβολιασμού

Ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να "χτυπήσει" για τα καλά τον κόσμο με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινώς όλο και περισσότερα κρούσματα και διασωληνωμένοι όμως η Βρετανία την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου πέρασε στην επόμενη φάση όπου και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο του εμβολίου για τον κορωνοϊό, εννέα στους δέκα πολίτες στις φτωχές χώρες μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο επειδή οι πλούσιες χώρες έχουν σπεύσει να παραγγείλουν περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται.

Τα πλούσια κράτη, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το People's Vaccine Alliance, «συνασπισμό» των Oxfam, Διεθνούς Αμνηστίας και Global Justice Now, αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά έχουν αγοράσει το 53% των εμβολίων ήδη από τον περασμένο μήνα.

Οι φαρμακευτικές που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα έπρεπε, τονίζει η συμμαχία, να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτως ώστε να παρασκευαστούν περισσότερες δόσεις.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις χώρες για την εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων» λέει σύμβουλος της συμμαχίας. «Σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, οι ζωές των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πάνω από το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Χθες Τρίτη οι πρώτοι εμβολιασμοί άρχισαν στη Βρετανία με πολίτες ευπαθών ομάδων, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer BioNTech, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες σε 69 χώρες χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Μπουτάν, η Αιθιοπία και η Αϊτή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Από τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητά τους, σχεδόν όλες οι διαθέσιμες δόσεις έχουν αποκτηθεί από πλούσιες χώρες. Παρότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να δώσουν το 64% των δόσεών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σημαίνει πως θα φτάσουν μόλος για το 18% του πληθυσμού, στην καλύτερη περίπτωση, έως του χρόνου.

Οι ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ και Κουβέιτ έχουν αποκτήσει το 53% των δόσεων, με τον Καναδά να έχει αγοράσει αρκετά για να εμβολιάσει πληθυσμό πενταπλάσιο από αυτόν που έχει, όπως λέει η Oxfam.

«Αγοράζοντας τη μεγάλη πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σε εμβόλια, οι πλούσιες χώρες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share