Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Συναγερμός στη Λάρισα: Βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους του ΕΛΓΑ

Κλειστά τα γραφεία σήμερα

18 Νοεμβρίου 2020 10:11
Συναγερμός στη Λάρισα: Βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους του ΕΛΓΑ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη Λάρισα επικρατεί μία αρκετά σοβαρή κατάσταση διότι βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους του ΕΛΓΑ. Επίσης σημειώνεται ότι τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα θεωρούνται κρίσιμα λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα δειγματοληψία σε εργαζομένους του ΕΛΓΑ στη Λάρισα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλα ξεκίνησαν έπειτα από ιχνηλατήσεις από τις οποίες προέκυψαν ότι τις περασμένες ημέρες είχαν περάσει από τα γραφεία του ΕΛΓΑ τρεις θετικοί στον κορωνοϊό. Το τελευταίο κρούσμα εξ αυτών εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε εντολή ώστε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζομένους. Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη φάση, κατά την οποία εντοπίστηκαν δύο θετικά δείγματα.

Σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου συνεχίζεται η διεξαγωγή των τεστ, ενώ τα γραφεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Λάρισα παραμένουν κλειστά.

Στην πορεία της ημέρας θα γίνει απολύμανση όλων των χώρων, ενώ από την τοπική διοίκηση του ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι αύριο θα είναι εφικτό να λειτουργήσουν και πάλι οι υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η προσέλευση πολιτών γίνεται πλέον μόνο κατόπιν ραντεβού.

Πρύτανης ΑΠΘ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ως τα τέλη Νοεμβρίου δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, όπως αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα 2.422 κρούσματα πανελλαδικά, τα 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε ο πρύτανης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο, η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε.

Παράλληλα ξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευής να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις-τέσσερις ημέρες αργότερα. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3-4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share