Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το lockdown "ακορντεόν" - Πότε θα εφαρμοστεί

Όλα όσα γνωρίζουμε

18 Νοεμβρίου 2020 08:57
Κορωνοϊός: Τι ισχύει για το lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει μία νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι τα επόμενα 24ωρα στην Ελλάδα είναι κρίσιμα και ας έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί τα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα αυτή η μέθοδος είναι το lockdown «ακορντεόν», δηλαδή να «κλείνει» η χώρα για ένα διάστημα, να ξανανοίγει και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι λοιμωξιολόγοι συγκλίνουν σε αυτό το μοντέλο που όπως φαίνεται θα αρχίσει τέλος Νοεμβρίου με τη λήξη του ολικού lockdown και θα εφαρμοστεί μέχρι τον Απρίλιο.

Τι θα ανοίξει από την 1η Δεκεμβρίου

Όπως φαίνεται, από την πρώτη Δεκεμβρίου θα ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. Όλα αυτά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν ανοίξει σταδιακά, ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων.

Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε τα νέα θα ειναι καλά, μόλις περάσουν οι γιορτές, αν και εφόσον χρειαστεί, ίσως οδηγηθούμε σε νέο lockdown από τις 10 Ιανουάριου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Πιθανότατα, λένε οι ειδικοί, να χρειαστεί καραντίνα και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο.

Το τέλος της καραντίνας

Από τις αρχές Απριλίου το lockdown φαίνεται ότι τελειώνει οριστικά. Η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, αποτελούν «κλειδιά» για να ανοίξει η πόρτα και να μην κλείσει ποτέ ξανά με καμία καραντίνα.

Μάλιστα, στις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα φαίνεται πως θα το περάσουμε παρέα με τους αγαπημένους μας, αλλά με προσοχή.

Πρύτανης ΑΠΘ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ως τα τέλη Νοεμβρίου δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, όπως αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα 2.422 κρούσματα πανελλαδικά, τα 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε ο πρύτανης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο, η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε.

Παράλληλα ξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευής να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις-τέσσερις ημέρες αργότερα. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3-4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share