Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ορεστιάδα: 62χρονος βρέθηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό

Προβληματισμός στην ιατρική κοινότητα για το περιστατικό

15 Σεπτεμβρίου 2020 11:37
Ορεστιάδα: 62χρονος βρέθηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

«Αναβρασμός» επικρατεί στην Ορεστιάδα, αφού 62χρονος βρέθηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό, προκαλώντας προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα, έχοντας για πρώτη φορά νοσήσει στις αρχές του τρέχοντος μήνα.

Συγκεκριμένα, ο 62χρονος παρά το ότι ολοκλήρωσε την αρχική του νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα σε δύο τεστ κορωνοϊού, εμφάνισε εκ νέου συμπτώματα, τα οποία ευτυχώς είναι ήπια. Μάλιστα, κάνοντας νέο τεστ έδειξε ότι είναι και πάλι θετικός, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στη Λέσβο για τα κρούσματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι ο 62χρονος γιατρός έχασε από κορωνοϊό την 56χρονη σύζυγό του, ενώ από το οικείο περιβάλλον φαίνεται να νόσησε και η πεθερά του.

"Πανικός" με τις μάσκες στα σχολεία - Απαντήσεις από τον άνθρωπο που τις έφτιαξε

Πανικός συνεχίζει να επικρατεί με τις μάσκες για τον κορωνοϊό στα σχολεία, με το μέγεθός τους να έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού, ή ακόμη... και καταλήψεων, για να δώσει τις απαντήσεις του ο άνθρωπος, που έφτιαξε 500.000 τεμάχια.

Λόγω του λάθους που παρατηρήθηκε, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό προμήθειας μασκών, έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή, δηλώνοντας ότι αναμένει νέες οδηγίες.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε επισημάνει για με τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

Τι λέει η εταιρεία που παρασκεύασε 500.000 μάσκες

Τη δική του άποψη για το αλαλούμ με τις μάσκες κατέθεσε, μιλώντας στο Open TV, ο Γ. Σταθόπουλος, η εταιρεία του οποίου κατασκεύασε 500.000 τεμάχια για τα σχολεία.

Ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι «οι οδηγίες που δόθηκαν εξ αρχής ανέφεραν ότι για τα παιδιά έως 10 ετών οι διαστάσεις πρέπει να είναι 10x18 και για άνω των 10 ετών, καθώς και για καθηγητές και δασκάλους, 12x22. Το τελικό προϊόν είναι ούτως ή άλλως μεγάλο».

Το επίμαχο σημείο της προκήρυξης:

Ερωτηθείς γιατί δεν κάποιος δεν παρατήρησε ότι είναι μεγάλες προ της παράδοσής τους, ο κ. Σταθόπουλος είπε:

«Είχε σχολιαστεί και από εμάς το μέγεθος. Το είχαμε πει ότι είναι μεγάλες. Είχαν δοθεί μάλιστα δείγματα από όλους τους προμηθευτές. Εμάς δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε, αλλά να παράγουμε με συγκεκριμένες διαστάσεις»

Παραγωγή με νέες διαστάσεις, διόρθωση του στοκ που δεν παραδόθηκε

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε από την ΚΕΔΕ «όμως και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές τις οδηγίες». Κρατώντας μάλιστα στα χέρια του τη σχετική προκήρυξη για τις μάσκες διάβασε το σημείο όπου αναφέρει ότι «οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι Κορωνοϊού».

Αμέσως μετά, ο Γ. Σταθόπουλος είπε ότι «εμάς αυτές οι διαστάσεις μας δόθηκαν. Από τη στιγμή που είχαμε δώσει δείγματα, τα οποία τα είδαν οι ειδικοί, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο.»

Καταλήγοντας, ο προμηθευτής των μασκών, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που έχουμε λάβει είναι από εδώ και πέρα να έχουν άλλες διαστάσεις οι μάσκες, οι οποίες θα μας γνωστοποιηθούν σήμερα. Οι υπόλοιπες μάσκες που δεν έχουν παραδοθεί θα διορθωθούν με τις καινούριες διαστάσεις. Αυτά δεν θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος, εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share