Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Κρήτη: Θετικοί στον κορωνοϊό παπάς, παπαδιά και δύο ψάλτες

Ανησυχία σε όλο το νησί

17 Αυγούστου 2020 14:43
Συναγερμός στην Κρήτη: Θετικοί στον κορωνοϊό παπάς, παπαδιά και δύο ψάλτες

Θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν 5 από τους 48 κατοίκους της Μεσαράς, στην Κρήτη, όπου το Σάββατο 15 Αυγούστου, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε διαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, πανελλήνιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως θετικό βρέθηκε και ένα βρέφος μόλις 27 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24.gr, ανάμεσα στους 5 που βρέθηκαν θετικοί στον ιό είναι ένας ιερέας, η σύζυγός του και δύο ψάλτες εκκλησίας χωριού της περιοχής. Τα τεστ έγιναν στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Έξαρση στη Κρήτη συνολικά

Πάντως ανησυχία επικρατεί συνολικά στην Κρήτη, καθώς στα στοιχεία που έδωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, υπήρχαν 25 κρούσματα (10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου).
Παράλληλα, όπως αναφέρει το creta.gr, συνολικά στο νησί νοσηλεύονται 11 ασθενείς με κορωνοϊό στις μονάδες COVID, ενώ μέχρι το βράδυ της Κυριακής 16 Αυγούστου, ήταν 10. Από αυτούς, τέσσερις νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο εκ των οποίων μία 42χρονη στην ΜΕΘ, 3 στο Βενιζέλειο, δύο στο νοσοκομείο Χανίων και άλλοι δύο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Πάντως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη είχε εντοπιστεί και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς την Τρίτη 11 Αυγούστου, ερωτώμενος γιατί εφαρμόστηκε στην Κρήτη ο περιορισμός ωραρίου επιχειρήσεων εστίασης, απάντησε: «Στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Τριάντα τρία, δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει όμως από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk (υψηλού κινδύνου), όχι low risk (χαμηλού κινδύνου). Και μέσα από τις ιχνηλατήσεις αυτών των 33 και των στενών τους επαφών, προκύπτει και μεγάλο ποσοστό μετακίνησης από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα».

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για όσους γυρνούν από διακοπές

Ο κορωνοϊός «επελαύνει» το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της Covid-19.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μίλησε στο OPEN για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί ανησυχία και ότι είναι θέμα χρόνου τα βαρύτερα περιστατικά στους νέους, απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Η επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία και μεγάλα ερωτηματικά», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε πως «η σύσταση είναι:

  • να προσπαθήσουν να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις,
  • χρήση μάσκας,
  • εάν είναι δυνατόν να απέχουν με φυσική παρουσία από την εργασία τους, χρησιμοποιώντας μέρος της άδειάς τους,
  • οπωσδήποτε ν’ αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός του, συγγενείς τους που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και
  • εάν έχουν ακούσει πως κάποιος φίλος η γνωστός στη διάρκεια των διακοπών βρέθηκε θετικός για τον κορωνοϊό, να προστρέξουν να εξεταστούν και αυτοί.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ήδη στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περί τα 500 περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, για να μπορέσουμε να μην έχουμε μία ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων και μετά η κατάσταση ξεφύγει και δεν μπορεί να γίνει ούτε η απομόνωση, ούτε η ιχνηλάτησή τους», επεσήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν είναι υπέρ των πιο αυστηρών μέτρων, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, απάντησε: «Ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ή των μέτρων που ξεκινούν σήμερα. Το σημαντικό είναι η ευλαβική προσοχή σε αυτά τα μέτρα».

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν, είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά παραστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», σημείωσε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share