Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ζουν μέρες... 2007 στην Ηλεία: Απειλούνται τρία χωριά από την πυρκαγιά

Σε πυρινό κλοιό η περιοχή

24 Ιουλίου 2020 16:04
Ζουν μέρες... 2007 στην Ηλεία: Απειλούνται τρία χωριά από την πυρκαγιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέρες... 2007 ζουν οι κάτοικοι του νομού Ηλείας, αφού η φωτιά που ξέσπασε στο Γραμματικό απειλεί τρία χωριά στην Ολυμπία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν κάθε δύναμη να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα οι φλόγες απειλούν τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά και Πουρνάρι, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι έτοιμος για να πραγματοποιήσει εκκένωση τους, αν χρειαστεί, ενώ μια νέα φωτιά ξέσπασε στα Μέθανα.

Στην πυρκαγιά, η οποία καίει δασικές εκτάσεις επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα έχουν κινητοποιηθεί 65 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο μαζί με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο, έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνδρομή από εναέρια.

Πηγή: Patrisnews.com

Συγκλονιστικό: Ορατή από το διάστημα η φωτιά που καίει την Κορινθία

Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται από την φωτιά, η οποία για τρίτη μέρα καίει την Κορινθία, με το φαινόμενο του πυρο-νέφους να δημιουργείται και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να δείχνει πως η πυρκαγιά είναι ορατή από το διάστημα, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου είναι απρόβλεπτη, έχοντας φέρει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το meteo επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων. Η πρώτη δείχνει τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, στις 12:30 την Τετάρτη 22 Ιουλίου, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) που σχηματίστηκε από τις ισχυρές ανοδικές του αέρα, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει η πυρκαγιά.

Ορατή από το διάστημα η φωτιά που καίει την Κορινθία

Η δεύτερη δορυφορική εικόνα, που ελήφθη την Πέμπτη 23 Ιουλίου, δείχνει την καμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού, καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της δημοσίευσης, Σ. Ντάφης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως «η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό». Αυτό συνέβη και στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Ορατή από το διάστημα η φωτιά που καίει την Κορινθία στις Κεχριές

Στο βίντεο που παρατίθεται παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share