Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στα Μέθανα

Συναγερμός

24 Ιουλίου 2020 15:42
Φωτιά στα Μέθανα

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή (24/07) στα Μέθανα Τροιζήνας, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει αγροτοδασική έκταση.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Συγκλονιστικό: Ορατή από το διάστημα η φωτιά που καίει την Κορινθία

Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται από την φωτιά, η οποία για τρίτη μέρα καίει την Κορινθία, με το φαινόμενο του πυρο-νέφους να δημιουργείται και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να δείχνει πως η πυρκαγιά είναι ορατή από το διάστημα, ενώ η εξέλιξη του φαινομένου είναι απρόβλεπτη, έχοντας φέρει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το meteo επεξεργάστηκε και έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων. Η πρώτη δείχνει τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, στις 12:30 την Τετάρτη 22 Ιουλίου, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) που σχηματίστηκε από τις ισχυρές ανοδικές του αέρα, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει η πυρκαγιά.

Η δεύτερη δορυφορική εικόνα, που ελήφθη την Πέμπτη 23 Ιουλίου, δείχνει την καμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού, καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της δημοσίευσης, Σ. Ντάφης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως «η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό». Αυτό συνέβη και στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Στο βίντεο που παρατίθεται παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές.

Μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά (Video)

Mεγάλη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο χωριό Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά. Στο σημείο βρίσκονται και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά 34 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σύμμαχος την πύρινης λαίλαπας είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κινδυνεύουν οικισμοί της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία.

Δείτε βίντεο που ανήρτησαν πολίτες στους λογαριασμούς τους στο Facebook:

... στης νυχτας το λαμπαδιασμα...

Posted by Γιάννης Γαβριελάτος on Thursday, July 23, 2020

Posted by Νίκος τυροκομικα Γιαννάκης on Thursday, July 23, 2020
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share