Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Κόκκινος» συναγερμός στον Έβρο: Έρχονται 6.000 μετανάστες στα σύνορα

Συμβαίνει τώρα!

4 Ιουνίου 2020 07:27
«Κόκκινος» συναγερμός στον Έβρο: Έρχονται 6.000 μετανάστες στα σύνορα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Κόκκινος» συναγερμός σημαίνει στον Έβρο, μιας και μάλλον οι αρχικές πληροφορίες επιβεβαιώνονται, με τις ελληνικές Αρχές να χρειάζεται να κινητοποιηθούν άμεσα, αφού φαίνεται πως περίπου 6.000 μετανάστες θα έρθουν ξανά προς τα σύνορα.

Με βάση πληροφόρηση του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1», πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί από διάφορες περιοχές της Τουρκίας στην Ανδριανούπολη.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 6.000 άτομα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, από την πλευρά της Τουρκίας.

Κινητικότητα εκτιμάται ότι υπάρχει και στην περιοχή Πέπλο, όπως και στην περιοχή Ύψαλα.

Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στις ελληνικές αρχές, οι οποίες φοβούνται ένα δεύτερο κύμα πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα, ανάλογο μ’ αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, για κάθε ενδεχόμενο, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί, στρατιώτες και συνοριοφύλακες, καθώς και περίπου 300 στελέχη της Frontex.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η κατάσταση στον Έβρο παραμένει ήρεμη.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα πρωτοξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να διέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα, αποτρέποντας μια ενδεχόμενη μαζική «εισβολή».

Ωστόσο, δεν έλλειψαν και τα επεισόδια, με τους μετανάστες να ανάβουν φωτιές και να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούσαν με δακρυγόνα, χημικά και προειδοποιητικές βολές.

Μάλιστα, οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βοηθάει τους μετανάστες και τους εφοδιάζει με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας.

Μήνυμα των ΗΠΑ για την Τουρκία: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Αίσθηση προκαλεί το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις και επιμένει ότι έχουν δικαίωμα να προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από τις προκλητικές δηλώσεις για την Αγία Σοφιά, προχώρησαν σε νέες ενέργειες, που προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μάλιστα ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα στηρίζει του καταπιεσμένους Σύριους».

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης. «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι νέο καθώς όπως υπενθύμισε η Τουρκία επιχειρεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. «Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Πάιατ. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share