Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Πύλο

Που ήταν το επίκεντρο

1 Ιουνίου 2020 11:30
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Πύλο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στα ανοιχτά της Πύλου. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει το πρωί και τα Χανιά.

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 09:49 σήμερα το πρωί, με το επίκεντρο να είναι 323 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Πύλου. Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Η περιοχή έχει δώσει αρκετές σεισμικές δονήσεις το τελευταίο διάστημα, με σημαντικότερη αυτή των 6,2 Ρίχτερ στις 21 Μαΐου, 230 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, καθώς και σειρά άλλων σεισμών, μικρότερης έντασης.

Σοκάρει η πρόβλεψη σεισμολόγου - Έρχεται σεισμός 8 Ρίχτερ στην Κρήτη;

Σοκάρει η πρόβλεψη του γνωστού Τούρκου σεισμολόγου Σουκρού Ερσόι, ο οποίος υποστηρίζει ότι αναμένεται σεισμός 8 Ρίχτερ στην Κρήτη, που θα επηρεάσει και την Τουρκία.

Ο Τούρκος σεισμολόγος επισημαίνει ότι το ρήγμα ξεκινά από τη θάλασσα του Ιονίου, συνεχίζει νοτίως της Κρήτης και από τη Ρόδο φτάνει στο Φετιγέ της Τουρκίας.

Η μετασεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται νότια της Κρήτης μετά το νέο μεγάλο σεισμό έντασης 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα είναι μεγάλη και προκαλεί ανησυχία, και ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για την κατάσταση του νησιού.

Ο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο 77 χλμ. νότια της Άρβης στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 7 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 2 τα ξημερώματα έως και το απόγευμα είχαν καταγραφεί 18 συνολικά μετασεισμοί, με τους κυριότερους να είναι:

  • Στις 7.15 το πρωί, σεισμός έντασης 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών) σε απόσταση 59 χιλιομέτρων της Άρβης με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
  • Στις 11.42 το πρωί, σεισμός έντασης 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών) σε απόσταση 108 χιλιομέτρων νότια της Άρβης και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
  • Στις 12.24 το μεσημέρι, σεισμός έντασης 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών) σε απόσταση 89 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα και εστιακό βάθος 20 χιλιομέτρων.
  • Στις 5.35 το απόγευμα, σεισμός έντασης 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 100 χιλιόμετρα νότια της Άρβης με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
  • 5.58 το απόγευμα, σεισμός έντασης 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (4,4 R το δίνει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ), 90 χιλιόμετρα νότια της Άρβης με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share