Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

«Οι σεισμοί στην Κρήτη είναι...» - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον «χορό» του εγκελάδου στο νησί

Τι ισχύει;

19 Μαΐου 2020 17:20
«Οι σεισμοί στην Κρήτη είναι...» - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τον «χορό» του εγκελάδου στο νησί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Κρήτη βρίσκεται στον «χορό» του εγκελάδου τις τελευταίες μέρες, με τελευταίο μεγάλο σεισμό έναν της τάξης των 5.2 Ρίχτερ, με το σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα να απαντά για το ζήτημα, που απασχολεί την χώρα.

Ο κύριος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο enikos.gr και το Star, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, πρόκειται για «μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι «δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά». Σημειώνεται ότι από από τις 2:22 οπότε εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 77 χλμ νότια της Άρβης και έως τις 08:00 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

Χτύπησε και την Κάρπαθο ο εγκέλαδος: Ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο

Ο εγκέλαδος χτύπησε και την Κάρπαθο το πρωί της Τρίτης (19/5), μετά τον «τριπλό» σεισμό της Κρήτης, με τη δόνηση να είναι ισχυρή στο Αιγαίο και να συνεχίζει το... ταρακούνημα στην χώρα.

Συγκεκριμένα, ο σεισμός συνέβη στις 11:03 στα 65 χιλιόμετρα από το νησί και ήταν της τάξης των 4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Χτύπησε και την Κάρπαθο ο εγκέλαδος

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share