Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Χαμός: «Τριπλός» πρωινός σεισμός στην Κρήτη

Συναγερμός στο νησί!

19 Μαΐου 2020 10:51
Χαμός: «Τριπλός» πρωινός σεισμός στην Κρήτη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χαμός υπήρξε το πρωί της Τρίτης (19/5) στην Κρήτη, η οποία... χορεύει ήδη στους ρυθμούς του εγκελάδου και σε λιγότερο από μισή ώρα δέχθηκε τρεις φορές την επίσκεψή του.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός έγινε στις 7:15 στα 59 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και ήταν της τάξης των 3.7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος μόλις στα 5 χιλιόμετρα.

«Τριπλός» πρωινός σεισμός στην Κρήτη

Στη συνέχεια, υπήρξε σεισμός στις 7:23 στα 45 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα, με 3.5 Ρίχτερ και 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, ενώ ο τελευταίος σημειώθηκε στις 7:43 μόλις στα 18 χιλιόμετρα της Γαύδου με 3.3 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Λέκκας για τους σεισμούς στην Κρήτη: "Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι " - Τι υποστηρίζει ο Χουλιαράς;

Ανησυχία προκάλεσαν στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ο σεισμός των 6 Ρίχτερ και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν, με το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Ηρακλείου στο cretapost ο σεισμός έγινε αισθητός ενώ είχε και διάρκεια, και πολλοί βγήκαν στα μπαλκόνια τους τρομαγμένοι.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: Δέκα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ μια ακόμη δόνηση καταγράφηκε στις 4:33, με ένταση 4,8 Ρίχτερ, 122 χλμ νότια της 'Αρβης και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

«Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας» λέει ο Χουλιάρας. Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιομετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λίγο θα έχουμε περισσότερα απο την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας».

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share