Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Χίος: Επεισόδια με φωτιές και πετροπόλεμο στη ΒΙΑΛ - Κάηκαν αυτοκίνητα

Νύχτα "κόλαση"

19 Απριλίου 2020 09:08
Χίος: Επεισόδια με φωτιές και πετροπόλεμο στη ΒΙΑΛ - Κάηκαν αυτοκίνητα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άγρια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Χίο με φωτιές και πετροπόλεμο, μετά τον θάνατο 47χρονης Ιρακινής από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκείος.

Αποτέλεσμα ήταν να καούν δύο αυτοκίνητα, σκηνές μεταναστών και προκλήθηκαν καταστροφές στις φρουρές των Αστυνομικών. Η είδηση του θανάτου 47χρονης Ιρακινής, σκόρπισε φόβο και ανασφάλεια στους διαμένοντες της ΒΙ.ΑΛ. που θεώρησαν ότι είναι ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, αφού η άτυχη 47χρονη είχε παραπεμφθεί στο Νοσοκομείο Χίου και είχε σταλεί πίσω στο hotspot, καταλήγοντας το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η 47χρονη Ιρακινή είχε υποβληθεί σε εξετάσεις για κορωνοϊό με αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που διευκρινίστηκε από τις αρχές με δεδομένο ότι αρκετοί διαμένοντες της ΒΙ.ΑΛ. φοβήθηκαν ότι η αιτία θανάτου της 47χρονης ήταν η προσβολή από την Covid19.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου όταν ομάδα μεταναστών ξεκίνησε την επίθεση με πέτρες προς τους Αστυνομικούς με αποτέλεσμα λίγο αργότερα τα επεισόδια να γενικευτούν. Τα επεισόδια εντάθηκαν σε τέτοιο βαθμό που κάηκαν σκηνές, 2 αυτοκίνητα, η καντίνα που βρίσκονταν στο Κ.Υ.Τ., οικίσκοι καθώς και οι φρουρές των Αστυνομικών.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα, ο πετροπόλεμος συνεχίζονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.

Πανικός και πάλι στον Έβρο: Έκαναν ξανά προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη!

Συνεχίζουν να προσπαθούν να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο, με νέα επεισόδια να πραγματοποιούνται στα σύνορα και την κατάσταση να παραμένει κρίσιμη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Ωστόσο, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, καθώς η οργανωμένη ομάδα εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά των ανδρών της αστυνομίας. Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο, όπου φαίνεται η συνδρομή Τούρκων αστυνομικών.

Η ομάδα αυτή, λοιπόν, στόχευε να ρίξει το φράχτη, κάτι που τελικά δεν κατάφερε λόγω της άμεσης αντίδρασης των διμοιριών των ΜΑΤ.

Χαμός στον Έβρο: Νυχερινό "ντου" μεταναστών με τις πλάτες των Τούρκων

Συντονισμένη επιχείρηση για να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και να μπουν στην ελληνική επικράτεια κατέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδες μεταναστών με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκτόξευαν επί ώρες χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Το νυχτερινό επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 2:30 τη νύχτα και διήρκεσε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης κοντά στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανέων και σε τμήμα του φράχτη ο οποίος αποτρέπει την είσοδο παράνομων μεταναστών, σε μια ακτίνα συνολικού μήκους περίπου 150 μέτρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως 500 μετανάστες, έκαναν προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκσφενδόνιζαν χημικά και καπνογόνα προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Από την ελληνική πλευρά ενεργοποιήθηκε ο ανεμιστήρας που έχει τοποθετηθεί σε στρατιωτικό όχημα και κατευθύνει τα χημικά πίσω σε τουρκικό έδαφος. Μετά την αντίδραση των ελληνικών αστυνομικών τμημάτων, η προσπάθεια των παράνομων μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα δεν ευοδώθηκε. Η συνεργασία των παράνομων μεταναστών με τους Τούρκους αστυνομικούς έγινε αντιληπτή και από τμήματα της Frontex που ήταν αναπτυγμένα στις Καστανιές και περιπολούσαν για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Επισημαίνεται ότι από το βράδυ της Τρίτης έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσημο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η προσπάθεια της ομάδας των 300-500 μεταναστών που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος ήταν η πρώτη αιφνιδιαστική απόπειρα -που έγινε μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας- για να σπάσει ο ελληνικός κλοιός στα σύνορα με την Τουρκία έπειτα από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share