Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ελασσόνα: Ένα αρχαίο άγαλμα εντοπίστηκε σε χωράφι!

Απίστευτο!

23 Οκτωβρίου 2019 17:19
Ελασσόνα: Ένα αρχαίο άγαλμα εντοπίστηκε σε χωράφι!

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα άγαλμα, εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή!

Δείτε επίσης: Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι απαντά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι.

Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα.

Το αγροτικού του εργαλείο είχε ξεθάψει από τη γη μεγάλο τμήμα αρχαιολογικού ευρήματος. Πρόκειται για άγαλμα που ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο, είναι ακέφαλο και αποτυπώνει μία γυναικεία μορφή.

Άμεσα ο αγρότης ειδοποίησε τις αρχές, ώστε το άγαλμα να φθάσει στα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εξέταση του αγάλματος, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα! (photos+video)

Η ελληνική μυθολογία είναι λες πανανθρώπινη, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα στενά όρια της χώρας μας.

Το ολύμπιο δωδεκάθεο έχει την τιμητική του σε πολλές γωνιές του πλανήτη, κάνοντας την αρχαία Ελλάδα κτήμα όλης της οικουμένης.

Και ο κύριος της θάλασσας με τη χαρακτηριστική του τρίαινα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις αναπαραστατικές τιμές, καθώς ο δικός μας Ποσειδώνας μετατράπηκε σε Neptune στα ρωμαϊκά χρόνια και η λατρεία του γενικεύτηκε.

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Το εντυπωσιακό άγαλμα που είναι χτισμένο μέσα στο φυσικό στοιχείο του θεού, το νερό, βρίσκεται στην παραλία Μελενάρα της Γκραν Κανάρια, του τρίτου μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Καναρίων στον Ατλαντικό.

Οι επισκέπτες ορκίζονται μάλιστα πως ο Ποσειδώνας που τους υποδέχεται στην πλαζ τους κάνει να νιώθουν βασιλιάδες, έστω και για μια μέρα! Ο Ποσειδώνας του Τέλντε, της πόλης στην ανατολική πλευρά της Γκραν Κανάρια όπου ανήκει η Μελενάρα, είναι έργο του ντόπιου γλύπτη Luis Arencibia Betancort, ο οποίος το δημιούργησε το 2001.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Πρωτοφανές! Ο Sotheby’s μήνυσε την Ελλάδα επειδή ζήτησε πίσω κλεμμένο άγαλμα

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Και δεν ήταν απλώς η παραγγελία του δήμου του Τέλντε ώστε να μνημονεύσουν την ήττα του σπουδαίου βρετανού θαλασσοπόρου σερ Φράνσις Ντρέικ το 1595 στην παραλία της Μελενάρα, σε άλλη μια ναυμαχία του βρετανικού με τον ισπανικό στόλο.

Ο Luis Arencibia Betancort, που γεννήθηκε στο Τέλντε το 1946, συνήθιζε να κολυμπά σε αυτή τη θάλασσα ως παιδί και να φτάνει μέχρι την ηφαιστειογενή αυτή ξέρα που βγαίνει από το νερό. Όταν του ζήτησαν λοιπόν να φτιάξει ένα άγαλμα, ήξερε καλά πού θα κατηύθυνε τη δημιουργικότητά του.

Αποζητούσε λέει να δημιουργήσει ένα τετράμετρο μπρούτζινο άγαλμα του Ποσειδώνα, ώστε να προστατεύει την παραλία από κάθε κακό. Ο ολύμπιος θεός, όπως το θέλει ο καλλιτέχνης που τον έφερε στο φως, επιβλέπει τους λουόμενους από τα 30 μέτρα που απέχει από την ακτή, έχοντας πίσω του το απόλυτο βασίλειό του, τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Ποσειδώνας του Τέλντε, με ύψος τα 4,20 μέτρα, έχει περάσει βέβαια πολλά, καθώς η συνεχής πάλη με τα κύματα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Το άφοβο κορίτσι: Τι συμβολίζει το άγαλμα της Γουόλ Στριτ; (Photo)

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Μετρά ήδη 17 χρόνια μέσα στα νερά, όταν τον έστησαν το 2001 με γερανό στα απομεινάρια του παλιού ψαρολίμανου.

Σήμερα έχει χάσει το χέρι που κρατούσε την τρίαινά του και ο δήμος έχει υποσχεθεί την αποκατάστασή του, καθώς παραμένει ορόσημο τόσο για την παραλία όσο και τον δήμο!

Θα φέρει κάποια στιγμή τον γλύπτη από το σπίτι του στη Μαδρίτη ώστε να του ξαναδώσει την πολύτιμη τρίαινά του.

Ακόμα κι έτσι όμως οι κάτοικοι παρηγορούνται για την κατάστασή του λέγοντας πως έτσι ακρωτηριασμένος θα κάνει καλή παρέα με τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσον!

Βλέπετε σε άλλη μια σύγκρουση του βρετανικού στόλου με την ισπανική αρμάδα τον Ιούλιο του 1797 στα ανοιχτά των Κανάριων Νήσων, ο σπουδαίος βρετανός ναυτικός έχασε το χέρι του από ένα βλήμα κανονιού που τον βρήκε στο δεξί του βραχίονα. Όσο ο στόλος του αποδεκατιζόταν, εκείνος έχανε το χέρι του στα ίδια νερά που προστατεύει πια ο Ποσειδώνας…

Πού αλλού υπάρχουν αγάλματα του Ποσειδώνα;

Αν πρέπει να το πούμε, παντού στον κόσμο! Πάμε λοιπόν μια μικρή φωτογραφική βόλτα στην οικουμένη για να θαυμάσουμε μερικές μόνο αναπαραστάσεις του ολύμπιου θεού από διάφορες γωνιές της Γης…

Βερολίνο, Γερμανία

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Η Κρήνη του Ποσειδώνα κοσμεί το Βερολίνο από το 1891 και είναι έργο του Reinhold Begas. Ο Ποσειδώνας στο κέντρο πλαισιώνεται από τέσσερις γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα ποτάμια της Πρωσίας…

Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Ο κολοσσιαίος Βασιλιάς Ποσειδώνας σκαρφαλώνει εδώ σε ύψος 10 μέτρων για να επιβλέψει με κάθε μεγαλοπρέπεια την Παραλία Βιρτζίνια. Ανεγέρθηκε το 2005 από τον γλύπτη Paul DiPasquale και έγινε αμέσως το επίκεντρο της προσοχής στην πολυσύχναστη περαντζάδα της πλαζ…

Φλωρεντία, Ιταλία

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα στέκει σε κεντρικότατο σημείο της Φλωρεντίας και κοσμεί την πόλη ήδη από το 1565. Το 4,2 μέτρων άγαλμα είναι έργο του μεγάλου γλύπτη Bartolomeo Ammannati, κερδίζοντας τον σχετικό διαγωνισμό των Μεδίκων…

Μπολόνια, Ιταλία

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Η Κρήνη του Ποσειδώνα ολοκληρώθηκε σε διάφορες ιστορικές εποχές, η κατασκευή του θεού ξεκίνησε ωστόσο το 1567. Το σχέδιο και η αρχική δουλειά ήταν του γλύπτη Giambologna και παραμένει εξαίσιο δείγμα της τεχνοτροπίας του μανιερισμού…

Γκάγκρα, Αμπχαζία

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Ακόμα και στην Αμπχαζία υπάρχει άγαλμα του έλληνα θεού για να προστατεύει τα ύδατα των δύο ποταμών της πόλης Γκάγκρα…

Γκντανσκ, Πολωνία

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα έχει εδώ και μεγάλη ιστορία και πλούσια παράδοση στην πόλη, αποτελώντας μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1549, πέρασε από τα χέρια πολλών γλυπτών και οι αρχές ήθελαν μάλιστα τον Ποσειδώνα να έχει το κεφάλι του σκυμμένο, καθώς θα στηνόταν έξω από τα ανάκτορα των πολωνών βασιλιάδων και έπρεπε να αποδίδει τιμές στους γαλαζοαίματους. Ολοκληρώθηκε τελικά το 1633…

Αβάνα, Κούβα

Το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα που δεν είναι στην Ελλάδα!

Το άγαλμα του Ποσειδώνα κατασκευάστηκε το 1836 στη Γένοβα, μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην Κούβα και είχε άλλοτε χρηστικό ρόλο, πέρα από διακοσμητικό. Παρείχε βλέπετε νερό στα πλοία που έδεναν στο λιμάνι. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1871, μεταφέρθηκε σε διάφορες γωνιές της Αβάνας, πριν επιστρέψει τελικά στην αρχική του θέση…

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share