Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Συναγερμός: Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα!

Τι συνέβη;

15 Μαΐου 2019 09:38
Συναγερμός: Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα!

Τον κώδωνα του κινδύνου, στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν, κρούουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας, οι οποίοι ήδη από πέρυσι είχαν γίνει αποδέκτες του προβληματισμού των tour operators του εξωτερικού για το μείζον θέμα της διαχείρισης και αποκομιδής απορριμμάτων στο νησί.

Σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας με τη δημοτική αρχή υπενθύμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμένουν τα ίδια προβλήματα, τονίζοντας ότι οι τουριστικοί οργανισμοί που λειτουργούν στην Κέρκυρα και στηρίζουν την οικονομία του νησιού είναι όχι πλέον μόνο προβληματισμένοι, αλλά αποφασισμένοι να αποχωρίσουν από τον προορισμό, αν δημιουργηθούν τα ίδια ζητήματα όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, που παραμένει σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια εντείνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο όγκος της τουριστικής κίνησης συνολικά στα νησιά του Ιονίου. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Περιφέρειας Iονίων Νήσων, η οποία περιμένει περαιτέρω άνοδο στις αφίξεις για τη φετινή θερινή σεζόν, ενώ αυξημένες ήταν οι αεροπορικές αφίξεις και τον Απρίλιο, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, με μόνο το νησί της Κέρκυρας να σημειώνει αύξηση κατά 26,50%. Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι η τουριστική περίοδος του 2019, ξεκίνησε δυναμικά με πάρα πολλές πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά και με προγραμματισμό νέων για το 2020, ενώ κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν, ενδεικτικά για το διάστημα από τις 31 Μαρτίου έως τις 06 Απριλίου του 2019 η Κέρκυρα δέχτηκε 56 πτήσεις.

undefined

Από πλευράς του δήμου, με βάση τα όσα ελέχθησαν στους ξενοδόχους της Κέρκυρας, αναμένεται προσωπικό με απόφαση ΑΣΕΠ, αντιμετωπίζονται συνεχείς βλάβες οχημάτων της Υπηρεσίας και δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα για την επισκευή τους κι επιπλέον, εκκρεμεί το αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού σχετικά με την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Από πλευράς των ξενοδόχων, κατατέθηκε πρόταση προκειμένου να βοηθήσει η Ένωση την κατάσταση άμεσα όπως π.χ. με το να προσέρχονται τα απορριμματοφόρα στα ξενοδοχεία -μέλη μόνο με τον οδηγό και την φόρτωση του απορριμματοφόρου να αναλάβει να την κάνει έκτακτο προσωπικό με ευθύνη του ξενοδοχείου. Έτσι οι υπάλληλοι του δήμου θα μπορούν να επικεντρωθούν στην αποκομιδή των λοιπών απορριμμάτων από τους δρόμους και τις γειτονιές της Κέρκυρας, ενώ προτάθηκε επίσης και να βοηθήσουν οι ξενοδόχοι στην άμεση επισκευή οχημάτων, με την συνδρομή των μελών της Ένωσης.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, δεδομένης της δυσλειτουργίας στην υποδοχή αποβλήτων από το ΧΥΤΑ, είναι σταερά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο πλέον, η ανησυχία των φορέων εν όψει της νέας θερινής σεζόν είναι έκδηλη. Ο δήμος προτάσσει και την ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευών, ογκωδών και αδρανών στο κοινόχρηστο δίκτυο, φαινόμενο το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε ενταθεί λόγω της προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την τουριστική περίοδο κι επίσης είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί.

Έρευνα σοκ: Τουλάχιστον 1εκατ. άνθρωπο πεθαίνουν από την πλαστική ρύπανση!

Έρευνα σοκ: Τουλάχιστον 1εκατ. άνθρωπο πεθαίνουν από την πλαστική ρύπανση!

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα στις αναπτυσσόμενες χώρες από ασθένειες που οφείλονται στη πλαστική ρύπανση και τα απορρίμματα που είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά, σύμφωνα με έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι έ να εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, ελονοσία και μορφές καρκίνου που προκαλούνται από τη διαβίωσή τους κοντά σε χώρους αποκομιδής αποβλήτων και πλαστικών.

undefined

Η έκθεση διεξήχθη από τη διεθνή υπηρεσία Ανάπτυξης «Tearfund», το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών «WasteAid» και τη φιλανθρωπική οργάνωση Fauna & Flora International (FFI).

Όπως δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» ο σερ Ντέιβιντ Ατενμπόροου, αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «FFI»:
«Η έκθεση αυτή είναι μία από τις πρώτες που υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης όχι μόνο στην άγρια φύση αλλά και στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη».

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share