Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Ρόδος: Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα σε σπιίτι νεαρού!

Βρέθηκαν στην κατοικία του νεαρού δυο νομίσματα, τα οποία εκτιμάται ότι υπάγονται χρονολογικά στην Βυζαντινή περίοδο!

20 Μαρτίου 2019 15:50
Ρόδος: Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα σε σπιίτι νεαρού!

Το ενδεχόμενο να έκανε λαθρανασκαφές στη Ρόδο και να ξεπουλούσε σε κυκλώματα αρχαιοκαπήλων τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανακάλυπτε, εξετάζουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για έναν 29χρονο Έλληνα που συνέλαβαν μετά από έρευνα στο σπίτι του.

Ρόδος: Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα σε σπιίτι νεαρού!

Κατά την διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν στην κατοικία του νεαρού δυο νομίσματα, τα οποία εκτιμάται ότι υπάγονται χρονολογικά στην Βυζαντινή περίοδο και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Έτσι, κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για να αξιολογηθούν και να εκτιμηθεί η αξίας τους.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Σύλληψη δυο ατόμων γιατί έψαχναν ναυάγιο με αρχαιότητες!

Σε βάρος του 29χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύθνο!

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Κύθνου (σημερινό «Βρυόκαστρο»), που πραγματοποιήθηκε φέτος από 26/6 – 4/8.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τη συστηματική ανασκαφική έρευνα στην περιοχή του αρχαίου λιμανιού, στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι» (το νησάκι στη ‘μύτη’ της χερσονήσου, που ως τουλάχιστον την ύστερη αρχαιότητα πρέπει να ήταν συνδεδεμένη με την ακτή με στενό ισθμό).

Πρόκειται για την αποκάλυψη μιας τρίκλιτης βασιλικής με νάρθηκα και ημικυλινδρική αψίδα, η οποία έχει δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις, μια παλαιοχριστιανική και μια μεταγενέστερη (ίσως του 7ου – 8ου αιώνα), ενός κτιρίου μήκους 80 μ. περίπου, που αποτελείται από τουλάχιστον 15 ορθογώνια δωμάτια σε παράταξη και ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους που εξυπηρετούσαν πιθανότατα και αμυντικούς σκοπούς, καθώς και δυο πύργων. Επίσης, εντοπίστηκαν δεκάδες ορθογώνιοι χώροι, εν μέρει λαξευμένοι στο φυσικό βράχο, για τους οποίους η ως τώρα έρευνα δείχνει χρήση τουλάχιστον ως την ύστερη αρχαιότητα, καθώς και θραύσματα κεραμεικής και εργαλείων από οψιανό της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

«Για πρώτη φορά με βεβαιότητα τεκμηριώθηκε Πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση στη βραχονησίδα (σσ. 3η χιλιετία π. Χ.) […]. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους λαξευμένους χώρους να ανάγονται στην περίοδο αυτή. Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναγνώριση για πρώτη φορά στην Κύθνο κεραμεικής της ΥΕ ΙΙΙΓ περιόδου (σσ. 12ο αι. π. Χ.). Φαίνεται λοιπόν ότι η θέση κατοικήθηκε ύστερα από περίοδο εγκατάλειψης ξανά στον 12ο αιώνα π.Χ., ίσως μάλιστα αδιάκοπα έκτοτε, αφού όλες οι χρονολογικές περίοδοι αντιπροσωπεύονται με ευρήματα, από την Πρωτογεωμετρική περίοδο έως και τα μέσα περίπου του 7ου μ.Χ. αιώνα (η τελευταία χρονολόγηση σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα της μελέτης της Χαρίκλειας Διαμαντή), που η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η αρχική μάλιστα σκέψη, που βασιζόταν στα πορίσματα της επιφανειακής έρευνας, ότι ο πυρήνας της αρχικής κατοίκησης της αρχαίας πόλης ήταν η βραχονησίδα και ότι εδώ συρρικνώθηκε η πόλη στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, λίγο πριν εγκαταλειφθεί οριστικά και οι εναπομείναντες κάτοικοί της μετακινηθούν στην οχυρή ακρόπολη γνωστή σήμερα ως το Κάστρο της Ωριάς, επιβεβαιώνεται».

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ως προς τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του Διευθυντή της Εφορείας δρ. Δημήτρη Αθανασούλη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Επαρχία

Ροή ειδήσεων

Share